Lämmin kiitos kaikille asiakkaillemme!

Avioero

5 väärinkäsitystä osituksesta avioerossa

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

1. Aviovarallisuussuhde päättyy avioeroon

Vaikka avioerohakemus on tehty ja avioerotuomio on saatu, aviopuolisoiden aviovarallisuussuhde pysyy ilman ositussopimusta. Tämä käytännössä tarkoittaa eronneiden puolisoiden taloudellista sopimusta, jossa kummallakin osapuolella on oikeus vaatia osituksen toimittamista milloin tahansa. Avioeron jälkeen entinen puoliso voi vaatia osituksen toimittamista jopa toisen osapuolen kuoltua.

2. Ositusta ei tarvitse tehdä, jos on laatinut avioehdon

Ositus täytyy aina tehdä, jos edes osa jomman kumman tai molempien omaisuudesta on avio-oikeuden alaista. Jos aviopuolisot ovat avioehdolla sulkeneet avio-oikeuden pois kaikesta omaisuudestaan, tehdään osituksen sijaan omaisuuden erottelu. Selvyyden vuoksi suosittelemme myös tämän tekemistä kirjallisena.

3. Ositusta ei aina tarvitse tehdä

Ositusta ei tarvitse heti paikalla toimittaa avioeron yhteydessä, ellei toinen osapuoli sitä vaadi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö ositusta tarvitsisi toimittaa ollenkaan. Toisen osapuolen kuollessa avioliiton aikainen omaisuus on pakko osittaa, ennen kuin perintöä on mahdollista jakaa. Ositus tulee siis joka tapauksessa eteen riippumatta siitä, toimitettiinko se avioeron yhteydessä vai ei.

4. Osituksen tekemättä jättämiseen ei liity riskejä

Riskit osituksen tekemättä jättämisestä kasvavat jatkuvasti avioeron jälkeen. Osituksessa kaikki puolisoiden omaisuus listataan ja omaisuudelle annetaan arvo. Tämä omaisuuden arvostaminen kuitenkin ajoitetaan osituksen tekohetkelle ja jos sen osituksen tekoa lykkää, omaisuuden arvo voi radikaalisti muuttua avioerohetkestä. Tilanteet, joissa henkilö vaatii omaisuuden ositusta edellisen puolison kuoltua ennen perinnönjakoa eivät myöskään ole ennenkuulumattomia. Reilun osituksen varmistamiseksi ja riskien välttämiseksi ositus olisikin hyvä toimittaa niin pian kuin mahdollista.

Lue myös: "Miksi kukaan ei kertonut, että avioeron jälkeen pitää tehdä ositus?" >>

5. Osituksella ei ole verovaikutuksia

Osituksen toimittaminen on usein fiksu päätös myös verotuksen näkökulmasta. Varojen ja velkojen järjestäminen uudelleen on mahdollista osituksen toimittamisella. Optimaalisen lopputuloksen takaamiseksi tarvitaan kokeneen juristin kattavaa perhevarallisuusoikeuden ja verotuksen tuntemista, sillä osituksen verovaikutukset ovat aina tapauskohtaisia. Voit laatia ositussopimuksen helposti ja nopeasti yhdessä asiantuntevan Lexlyn juristin kanssa.

Jos erostanne on jo aikaa, mutta kirjallinen ositus on jäänyt tekemättä, voitte hoitaa asian kuntoon kätevästi Lexlyn juristien laatimassa verkkopalvelussa >>

Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli osituksesta. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

Lexlyn ilmainen avioeroavustaja neuvoo - Lexly.fi

Avioeroavustaja apunasi

Tiedätkö, mitä kaikkea avioeroon kuuluu? Anna Lexlyn ilmaisen avioeroavustajan auttaa. 

Tutustu myös maksuttomaan avioerolaskuriin, niin teidät, mitä kustannuksia avioeroon liittyy.

Omaisuuden jako avioerossa. Tee ositus helposti Lexlyn avulla - Lexly.fi

Miniopas osituksesta

Tiedätkö kaiken tarpeellisen osituksesta? Lataa itsellesi asiantuntijoidemme laatima miniopas.

Lataa miniopas

Lue lisää aiheesta

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Lue tämä ennen kuin haet avioeroa

Kun avioliitto päättyy, puolisoiden omaisuus jaetaan. Juristikielellä puhuen tehdään ositus. Ositus tehdään silti, vaikka kumpikaan ei olisi vaatimassa toiselta mitään. Jos puolisoilla on täysin poissulkeva avioehtosopimus, omaisuus erotellaan. Siihen, miten omaisuus lain mukaan pitäisi jakaa, vaikuttavat sekä avioliittolaki että mahdollinen avioehtosopimus. Siihen, miten omaisuus tosielämässä jaetaan, vaikuttavat myös monet inhimilliset seikat.

Lue kokonaan
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Älä tee näitä virheitä, kun avioliitto päättyy

Avioliiton loppuminen tarkoittaa omassa elämässä uuden luvun alkua. Vanhasta elämästä saattaa helposti tulla kiire päästä eroon, jolloin eroprosessissa tekee virheitä, joita katuu elämässä myöhemmin. Listasimme virheitä avioeroprosessissa, jotka sinun kannattaa välttää sujuvamman avioeron tähden.

Lue kokonaan
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Pitääkö ositus tehdä, jos on avioehto?

Riittääkö avioehto omaisuuden jakamiseen erossa, vai pitääkö ositus tehdä avioehdosta huolimatta?

Lue kokonaan