Lämmin kiitos kaikille asiakkaillemme!

Avioero

Pitääkö tehdä ositus, jos on avioehto?

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Avioero, ositus ja avioehto

Yleinen väärinkäsitys on, että mikäli avioparilla on avioehtosopimus, ei erillistä asiakirjaa tarvitse avioeron yhteydessä tehdä. Totuus kuitenkin on, että avioliitto muodostaa aina avioparin välille taloudellisen yhteyden, joka tulee purkaa erillisen asiakirjan kautta. Avioehtosopimuksen voi mieltää ikään kuin esisopimukseksi, jonka sisältö toteutetaan eron yhteydessä erillisessä asiakirjassa.

Avioliittolaki tai avioehtosopimus

Avioehtosopimuksen sisällöstä riippuu, millä nimellä tätä asiakirjaa kutsutaan. Tarkoitus on kuitenkin aina sama: puolisoiden omaisuus jaetaan ja ulkopuolisille – esimerkiksi pankille – voidaan osoittaa, ettei omaan omaisuuteen kohdistu avioliittoon perustuvaa vaatimusta. 

Aviopuolisoiden taloudellisen yhteyden purkaminen eron yhteydessä perustuu joko avioliittolakiin tai puolisoiden tekemään avioehtosopimukseen. Avioehtosopimuksella voidaan siis muuttaa suoraan laista tulevia määräyksiä halutunlaisiksi.

Täysin poissulkeva avioehto

Jos puolisoilla on avio-oikeuden täysin poissulkeva avioehtosopimus, kutsutaan puolisoiden taloudellisen yhteyden purkamista omaisuuden erotteluksi. Omaisuuden erottelu -asiakirjassa todetaan, mikä omaisuus kuuluu kummallekin puolisolle eron jälkeen. Kumpikin puoliso omistaa omissa nimissään olevan omaisuuden.

Osittain poissulkeva avioehto

On tavanomaista, että puolisoilla on sekä avio-oikeuden alaista omaisuutta että avio-oikeuden ulkopuolista omaisuutta. Asiakirjaa, jossa avio-oikeuden ulkopuolinen omaisuus erotellaan ja avio-oikeuden alainen omaisuus ositetaan, kutsutaan omaisuuden ositus- ja erottelu -asiakirjaksi. Avio-oikeuden ulkopuolinen omaisuus kuuluu sille puolisolle jonka nimissä se on, mutta avio-oikeuden alainen omaisuus ositetaan.

Avioero ilman avioehtoa

Jos puolisoilla ei ole avioehtosopimusta, molempien puolisoiden kaikki omaisuus kuuluu lähtökohtaisesti ositettavaan omaisuuteen. Osituksen “säännöt” tulevat suoraan avioliittolaista. Kannattaa kuitenkin muistaa, että pari voi osituksessa yhteisellä päätöksellä sopia omaisuuden jakamisesta eri tavalla kuin mitä avioliittolaissa lukee. Mutta jos sopua ei synny, noudatetaan lain määräyksiä. Asiakirja, jossa puolisoiden omaisuus jaetaan heidän välillään ja avioliittoon perustuva avio-oikeus päätetään, on nimeltään ositus. Sana ositus voi viitata myös neuvotteluihin ja sopimiseen, joita eroava pari juristin avulla käy omaisuutensa jakamisesta.

Lue myös: Voiko avioehdon laatia jälkikäteen >>

Kysy lisää asiakaspalvelusta

Huomioithan, että tämä artikkeli on yleisluotoinen artikkeli avioerosta ja osituksesta. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi tulisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun: 010 3379 150  (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min) tai lähetä yhteydenottopyyntö lomakkeella >>

Linkin takaa löydät kaikki avioeroon ja ositukseen liittyvät artikkelimme >>

Lexlyn ilmainen avioeroavustaja neuvoo - Lexly.fi

Avioeroavustaja apunasi

Tiedätkö, mitä kaikkea avioeroon kuuluu? Anna Lexlyn ilmaisen avioeroavustajan auttaa. 

Tutustu myös maksuttomaan avioerolaskuriin, niin teidät, mitä kustannuksia avioeroon liittyy.

Omaisuuden jako avioerossa. Tee ositus helposti Lexlyn avulla - Lexly.fi

Miniopas osituksesta

Tiedätkö kaiken tarpeellisen osituksesta? Lataa itsellesi asiantuntijoidemme laatima miniopas.

Lataa miniopas

Lue lisää aiheesta

Lexlyn avulla hoidat kaikki avioliiton lakiasiat turvallisesti ja luotettavasti - Lexly.fi

Harhaluuloja avioehdosta

Avio-oikeus tarkoittaa oikeutta kaikkeen puolison omaisuuteen oli se sitten hankittu ennen avioliiton solmimista tai sen aikana. Lue, miten avioehdolla voi vaikuttaa avio-oikeuteen ja mitä harhaluuloja avioehtoon liittyy.

Lue kokonaan
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Miten avioehto vaikuttaa perintöön?

Avioehdon sisältö vaikuttaa aivan konkreettisesti myös siihen, mitä omaisuutta perilliset ja testamentinsaajat tulevat kuolinpesästä saamaan. Lue lisää asiantuntijamme artikkelista.

Lue kokonaan
Omaisuuden jako avioerossa. Tee ositus helposti Lexlyn avulla - Lexly.fi

Mitä jos jätän osituksen tekemättä?

Ositusvaatimuksen esittämiselle ei ole säädetty määräaikaa eikä osituksen tekemättä jättämisestä ole laissa määrätty puolisoille sanktioita. Ositusta voi vaatia jopa toisen osapuolen kuolemankin jälkeen.

Lue kokonaan