Hoivatahto ja hoitotahto

Hoiva- ja hoitotahto

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Hoitotahto tehdään sairauden varalta

Kuvittele tilanne, jossa olet sairastunut ja hoitohenkilökunta ja läheisesi ovat kerääntyneet keskustelemaan tilanteestasi. Oletko varma, että heillä sama käsitys siitä, mitä sinä haluaisit? Tiedätkö, millaisin rajoituksin läheisesi ja hoitohenkilökunta voi tehdä päätöksiä, jos hoitotahtoa ei ole?

Hoitotahto koskee ennen muuta sairaanhoitoa ja terveydentilaasi koskevaa päätöksentekoa. Hoitotahdossa määrätään muun muassa elvytyksestä tai siitä, että elvytystä ei anneta. Hoitotahto sitoo terveydenhuollon ammattihenkilökuntaa. Hoitotahto vahvistaa itsemääräämisoikeuttasi. Hoitotahtoa tulee tulee noudattaa, jos siihen kirjatut määräykset ovat riittävän selkeitä ja voidaan olettaa, että et ole muuttanut tahtoasi. Pätevän hoitotahdon tekeminen edellyttää, että sen tekijä ymmärtää riittävällä tavalla hoitotahdon merkityksen ja sisällön. Hoitotahdon voi siis vielä tehdä, vaikka olisi saanut diagnoosin toimintakykyä heikentävästä sairaudesta, mutta ymmärtää vielä asia.

Hoivatahdolla ohjataan elämänlaatua

Hoivatahto liittyy arjen sujumiseen tilanteessa, jossa tarvitaan muiden apua, mutta päätettävänä eivät ole sairaanhoitoon liittyvät asiat tai ratkaisut. Hoivatoiveet liittyvät oman elämänlaadun parantamiseen kenties pientenkin, itselle mieluisten seikkojen avulla. Tyypillisiä hoivatahdonilmauksia ovat esimerkiksi musiikkiin, liikuntaan, ulkoiluun, kauneudenhoitoon, lempiruokiin tai muihin henkilön erityisiin kiinnostuksen kohteisiin liittyvät toiveet.

Vaikka asiaa ei olisi tietoisesti ajatellut, oma tahto tulee hyvin luontevasti esille heti, kun asiasta keskustellaan tai edessä on vaihtoehtoja joita ei itselleen halua.

 

Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli hoito- ja hoivatahdosta. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaa toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Miniopas hoito- ja hoivatahdosta

Tiedätkö, mitä eroa on hoito- ja hoivatahdolla? Lue kaikki tarpeellinen asiantuntijoidemme laatimasta minioppaasta.

Lataa miniopas

Lue lisää aiheesta

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Se kaik­kein tär­kein pa­pe­ri by­ro­kra­tian vä­hen­tä­mi­sek­si

Kun olet lukenut tämän artikkelin, tiedät kaiken tarpeellisen edunvalvontavaltuutuksesta, ja miksi aivan jokaisella tulisi olla sellainen.

Lue kokonaan
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Mitä hyötyä on edunvalvontavaltakirjasta?

Edunvalvontavaltakirja toimii kuin vakuutus: se on toiselle ihmiselle kaiken varalta annettu valtakirja hoitaa sinun asioitasi ja päättää puolestasi, jos oma toimintakykysi tulevaisuudessa heikkenisi sairauden tai onnettomuuden seurauksena.

Lue kokonaan
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Kysymyksiä & vastauksia - hoiva- ja hoitotahdosta

Olemme koonneet tälle sivulle kysymyksiä, joita meille usein esitetään liittyen hoito- ja hoivatahtoon. Jos et löydä vastausta mieltäsi askarruttavaan asiaan, ole yhteydessä asiakaspalveluun

Lue kokonaan

Hoitotahto

Tee hoitotahto verkkopalvelussamme tai varaa aika hoitotahdon laatimiseen perhejuristimme kanssa. Verkkopalvelussa tehtyä asiakirjaa voi muokata maksutta 14 vrk:n ajan ostohetkestä. Jos varaat ajan juristille, hän käy kanssasi puhelimessa tai videotapaamisessa läpi hoitotahdon sisällön ja laatii sinulle kattavan hoitotahdon keskustelunne pohjalta.

Lue lisää aiheesta Hoitotahto
Tee verkossa
45 €
Alkukeskustelu
0 €

45 €

Hoitotahto on helppo tehdä itse verkossa. Verkossa tehtäviin asiakirjoihin sisältyy 14 vrk:n maksuton muutosoikeus.

Tee netissä

Juristin laatiman asiakirjan hinta 265 €

Alkukeskustelun tarkoituksena on kartoittaa, mikä on sinulle sopivin tapa edetä.

Varaa maksuton alkukeskustelu