
Edunvalvontavaltakirjan merkittävimmät hyödyt
- Helppous. Edunvalvontavaltakirjan nojalla toisen ihmisen asioiden hoitaminen on huomattavasti helpompaa, joustavampaa ja nopeampaa kuin perinteisenä edunvalvojana toimiminen.
- Määräysvalta. Edunvalvontavaltakirjaan voit merkitä valtuutetuksi ja hänen varahenkilöikseen juuri ne henkilöt, joille haluat tämän tehtävän uskoa ja joiden kykyyn hoitaa asioitasi sinä luotat. Voit myös määritellä, kuinka haluat asioitasi hoidettavan. Laatimalla edunvalvontavaltakirjan omat asiasi pysyvät omissa käsissäsi silloinkin, kun oma toimintakykysi on heikentynyt.
- Edullisuus. Edunvalvontavaltakirja on perinteistä edunvalvontaa edullisempi tapa hoitaa toisen ihmisen asioita. Perinteiseen edunvalvontaan liittyy aina vähintäänkin vuosittaisia viranomaismaksuja, kun taas edunvalvontavaltakirjan kustannukset rajautuvat valtakirjan laatimiseen ja sen mahdolliseen vahvistamiseen.
Helpota läheistesi elämää
Suurin osa niistä suomalaisista, jotka ovat laatineet oman edunvalvontavaltakirjan, haluavat ennen muuta helpottaa läheistensä elämää. Edunvalvontavaltuutettuna toimiminen on selvästi helpompaa ja joustavampaa kuin edunvalvojana toimiminen. Toinen merkittävä syy on mahdollisuus päättää omista asioista silloinkin, kun oma toimintakyky on mennyt. Kolmas syy on taloudellinen; edunvalvontavaltuutus tulee ajan mittaa huomattavasti edullisemmaksi kuin perinteinen edunvalvonta. Edunvalvontaan liittyy aina vähintään vuosittaisia viranomaismaksuja.
Edunvalvontavaltuutus auttaa monessa asiassa
Hyvissä ajoin laadittu edunvalvontavaltakirja vahvistetaan Digi- ja väestötietovirastossa. Nimetty edunvalvontavaltuutettu saa sen nojalla hoitaa valtuuttajan omaisuutta ja muita taloudellisia asioita, kuten asunnon myynnin tai pankkiasioita. Edunvalvontavaltuutettu voi edunvalvontavaltakirjan nojalla hoitaa myös valtuuttajan henkilöä koskevia asioita, kuten passin hakemisen. Valtuuttajan elinaikana valtuutus onkin pääsääntöisesti hyvin laaja ja mahdollistaa asioiden hoidon sujuvasti.
Voiko valtuutettu purkaa vuokrasopimuksia?
Edunvalvontavaltakirjassa voit päättää, että valtuutettu saa hoitaa kaikenlaisia asioita, jotka koskevat asuntoja ja kiinteistöjä. Jos toimintakykysi heikkenee niin pahasti, että et itse voi irtisanoa vuokrasopimustasi, ei kukaan muukaan voi. Jos olet laatinut edunvalvontavaltakirjan, jossa olet määritellyt, että valtuutettu saa irtisanoa vuokrasopimuksen, ongelmaa ei ole. Edes omat vanhempasi tai aviopuolisosi eivät voi irtisanoa vuokrasopimusta, jos et ole laatinut edunvalvontavaltakirjaa.
Edunvalvontavaltakirjassa voit myös päättää, että valtuutettu saa myydä omistamiasi kiinteistöjä. On kuitenkin tärkeää muistaa, että valtuutettu tarvitsee luvan Digi- ja väestötietovirastosta, kun hän on myymässä päämiehesi omistamia asunto-osakeyhtiön osakkeita/kiinteistöä, kiinteistön määräalaa tai -osaa, asumisoikeusasuntoa sekä lomaosakkeita. Digi- ja väestötietoviraston verkkosivuilta voit lukea lisää tarvittavista liitteistä >>
Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli edunvalvontavaltuutuksesta. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaa toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.
Lue lisää aiheesta

Edunvalvontavaltakirja – vaihtoehto edunvalvojalle
Tekemällä edunvalvontavaltakirjan voit varmistaa, kuka päättää puolestasi ja hoitaa asioistasi, kun et itse enää kykene siihen. Oheiseen artikkeliin on koottu edunvalvontavaltakirjaan liittyviä kysymyksiä, joihin juristimme usein joutuvat vastaamaan.
Lue kokonaan
Miten edunvalvontavaltakirja eroaa muista valtakirjoista?
Toisin kuin tavallinen valtakirja, edunvalvontavaltakirja tulee voimaan vasta kun se on vahvistettu Digi- ja väestötietovirastossa eli entisessä maistraatissa. Vahvistamiseen tarvitaan lääkärinlausunto valtuuttajasta.
Lue kokonaan
Tarinoita edunvalvontavaltuutuksesta
Edunvalvontavaltuutuksen puuttuminen saattaa johtaa tukaliin tilanteisiin. Lue asiantuntijamme artikkelista, mitä saattaa tapahtua, jos valtuutusta ei ole.
Lue kokonaan