Tiesitkö, että meillä voit hoitaa lakiasioita myös itse verkossa? Kokeile maksutta!

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Law Made Easy

Ositus

Ositus on avioliiton päättymisen jälkeen tehtävä omaisuuden jakaminen. Ositus on määrämuotoinen juridinen toimenpide, jossa syntyy asiakirja, osituskirja.

Osituksen tekee yleensä asiantunteva juristi. On tavallista, että osituskirjalla omaisuus vaihtaa omistajaa, kun puolisoiden avio-oikeuden alainen omaisuus jaetaan uudestaan. Osituksessa otetaan huomioon kummankin puolison omaisuuden säästö, eli kummankin varat vähennettyinä veloilla. Avio-oikeus tarkoittaa oikeutta puolikkaaseen kummankin puolison yhteenlaskettujen säästöjen summasta.

Yleinen harhaluulo on, että kumpikin tarvitsisi avioerossa oman juristin. Juristin apu on ositusta tehtäessä teidän molempien etu. Ammattilainen auttaa jäsentämään hankaliltakin tuntuvia asioita ja esittää erillaiset mahdolliset toimintamallit sen lisäksi, että laatii tarvittavat asiakirjat. Yhteinen juristi auttaa puolueettomasti ja ammattitaitoisesti teitä molempia.

Jos teillä on kysymyksiä tai erimielisyyttä omaisuuden jaosta suosittelemme lämpimästi, ettette jätä avioerohakemusta käräjäoikeuteen ennen kuin olette keskustelleet juristimme kanssa. Avioeroon liittyvien raha-asioiden järjestelyistä on hyvä saada asiantunteva mielipide ennakkoon, ja erohakemuksen jättäminen kaventaa sopimisen mahdollisuuksia.