Lämmin kiitos kaikille asiakkaillemme!

Kuolema lähipiirissä - hoidettavat lakiasiat

Miten toimia, kun läheinen on kuollut? Läheisen kuoleman jälkeen elämä ja asioiden järjesteleminen voi tuntua vaikealta, jopa ylivoimaiselta. Jo postiluukusta saapunut kirje pankista, jossa kerrotaan kuolinpesän pankkiasioiden hoitamisesta ennen ja jälkeen perunkirjoitusta, saattaa tuntua mutkikkaalta ja selvitettävien asioiden pino korkealta. Kuolemaan liittyy paljon käytännön järjestelyjä. On selvitettävä vainajan ja mahdollisen lesken omaisuuteen sekä perillisiin liittyviä asioita, ja kaikki on tehtävä lain määräämässä ajassa. Perheoikeuden asiantuntija osaa auttaa ja opastaa tämän työlään vaiheen läpi. Tälle sivulle on listattu läheisen kuolemaan liittyvät järjestelyt siinä järjestyksessä, kun ne yleensä hoidetaan. Sivun lopusta löydät myös linkit palveluihimme, joiden kautta voimme olla apunasi asioiden järjestelyssä.

Adressi Lores

Läheisen kuolema ja käytännön asiat

Miten toimia, kun läheinen on kuollut? Vainajan läheisillä on surun ohella paljon käytännön tehtäviä suoritettavana. Asioiden järjesteleminen voi tuntua työläältä, jopa ylivoimaiselta. Artikkelista selviää, mitä läheisen kuoleman jälkeen pitää hoitaa. 

Lista läheisen kuoleman jälkeen hoidettavista asioista
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Hautajaiset ja muistotilaisuus

Läheisen poismenon jälkeen on järjestettävä hautajaiset sekä mahdollisesti muistotilaisuus. Kokenut ja luotettava hautaustoimisto on surevan omaisen apuna käytännön järjestelyitä tehdessä. Lexlyn yhteistyökumppaneina toimivat Hautaustoimisto Mikko Mononen Oy, Tampereen Hautauspalvelu Juhani Mäkipää Oy ja Memor Design Oy. 

 

Lue lisää hautajaisten järjestämisestä
Perunkirjoitus ja perinnönjako helposti ja luotettavasti - Lexly.fi

Perunkirjoitus

Kun ihminen kuolee, on aina järjestettävä perunkirjoitus ja laadittava perukirja. Jokaisen Suomessa vakituisesti asuneen henkilön jälkeen on laadittava perukirjaa. Perukirja toimii omaisuusluettelona, joka kertoo vainajan varoista, veloista ja kuolinpesän osakkaista. Artikkelista voit lukea enemmän perunkirjoituksesta.  

Lue lisää perunkirjoituksesta
Kirjaa hautaustahtoon omat toiveesi muistotilaisuudesta ja hautauksesta. hautaustahto verkossa - Lexy.fi

Perunkirjoituksen jälkeen

Kun perunkirjoitus on tehty, perukirja tulee lähettää liitteineen verottajalle. Joskus on tarpeen lähettää perukirja myös Digi- ja väestötietovirastolle. Alla olevasta linkistä saat lisätietoa valmiin perukirjan toimittamisesta sen jälkeen, kun perunkirjoitus on tehty.  

Lue lisää perukirjan toimittamisesta
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Ositus

Mikä on ositus? Ositus tarkoittaa omaisuuden erottelua. Jos vainaja on ollut naimisissa, osituksessa jaetaan avio-oikeudelliset varat. Jos avioliitto päättyy kuolemaan, tulee perunkirjoituksen jälkeen vainajan kuolinpesän ja lesken välillä tehdä ositus. Ositusta pitää tehdä kirjallisesti ja ositus pitää tehdä perunkirjoituksen jälkeen, ennen perinnönjakoa.  

Lue lisää osituksesta
Perunkirjoitus, ositus ja perinnönjako helposti ja luotettavasti Lexlyn avulla - Lexly.fi

Perinnönjako

Kun perunkirjoitus on tehty, perintö voidaan jakaa. Perinnönjaolla tarkoitetaan vainajalta jääneen omaisuuden jakamista hänen perillisilleen. Perinnönjaosta täytyy tehdä kirjallinen perinnönjakokirja, jonka perusteella kuolinpesän omaisuus siirtyy perillisille. Kun perintö on jaettu, kuolinpesä lakkaa olemasta, ja peritty omaisuus siirtyy osakkaiden omaksi omaisuudeksi. 

 

Artikkeleita perinnönjaosta
Perunkirjoitus, kuolinpesän ositus ja perinnönjako helposti Lexlyn avulla - Lexly.fi

Kuolinpesän tilin ja muiden palveluiden lopettaminen

Kuolinpesän asioiden hoitamiseksi kannattaa laatia valtakirja kaikkien kuolinpesäosakkeiden kesken. Määrätty henkilö voi valtakirjalla toimia kuolinpesän puolesta. Perunkirjoituksen jälkeen kaikki kuolinpesän osakkaat (tai yksi valtuutettu kuolinpesän osakas) voivat käydä pankissa lopettamassa kuolinpesän tilit.   

Perunkirjoituksen jälkeen
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Jäikö sinulle kysyttävää? Ota rohkeasti yhteyttä asiakaspalveluumme!

 

Voit joko soittaa meille 010 3379 150 (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min), lähettää sähköpostia asiakaspalvelu@lexly.fi tai jättää yhteystietosi oheisella lomakkeella, niin olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian.

Lakiasioiden työkalupakki

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Ladattavaa materiaalia lakiasioista

Täältä löydät hyödyllistä ladattavaa ja tulostettavaa materiaalia lakiasioista.

Ladattavaa materiaalia lakiasioista >>
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Löydä oma perhejuristisi

Lexlyn ammattilaiset ovat apunasi myös surun hetkellä. Hoidamme lakiasiat aina myötätunnolla ja hienotunteisesti jokaisen tilanteen yksilöllisesti huomioiden. 

Lexlyn ammattilaisiin voit tutustua tästä >>

Näin Lexlyn palvelut toimivat >>