Lämmin kiitos kaikille asiakkaillemme!

Edunvalvontavaltuutus

Mikä ihmeen EVVK..?

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

 

Melkein jokaisella on lompakossa jokin etukortti ja päässä tunnukset useampaan verkkokauppaan. Jäsenyyden kautta saa etuja ja työmarkkinajärjestöt valvovat, ettei oikeuksiasi poljeta jne. Ja silti, mikä siinä on, että se omien etujen kannalta kaikkein tärkein etukortti eli edunvalvontavaltakirja edelleen puuttuu monelta?

Miksi? No siksi!

Tarvitseeko tätä edes perustella mitenkään? Jos sinä sairastuisit vakavasti, dementoituisit tai joutuisit pahaan onnettomuuteen ja menettäisit oman toimintakykysi, haluaisit varmasti, että elämäsi jatkuisi mahdollisimman pitkälle entisen kaltaisena. Kukaan, ei edes aviopuolisosi, ei kuitenkaan ole lain silmissä oikeutettu huolehtimaan raha-asioistasi, jos et ole häntä siihen etukäteen valtuuttanut.

Jos haluat, että tunnettu viihdelehti tipahtaa edelleen postiluukustasi torstaisin ja pääset kerran kuussa kampaajalle, tee edunvalvontavaltakirja. Jos sinulta puuttuu edunvalvontavaltuutus, asiasi saattavat päätyä täysin vieraan viranomaisen hoidettaviksi, eikä silloin kukaan voi taata, että saat edelleen hiuksesi trimmiin säännöllisesti ja tiedot valtakunnan suurimmista juoruista. Jos haluat, että asioitasi hoitaa varmasti joku, joka tuntee sinut ja tarpeesi, tee edunvalvontavaltuutus.

Se voi tapahtua arjessa

Talvella jäisellä pihatiellä liukastellessa alkaa miettiä, että josko sitä keski-iässä kehtaisi laittaa nastat kenkien pohjiin, ettei livetessä lonkka murru. Kun riskiä on jo vähentänyt vaihtamalla korot tasapohjiin, niin miksei asiaa veisi ihan loppuun asti ja tekisi sen edunvalvontavaltuutuksenkin kuntoon?

Oma toimintakyky voi mennä vaikka tänään illalla, kun olet viemässä roskia. Loppujen lopuksi sinun kannaltasi ei ole tärkeintä, onko huoltoyhtiö hoitanut hiekoituksen huolimattomasti. Jos satut kaatumaan niin pahasti, että saat aivovamman, etkä kykene jatkossa enää edes itse kävelemään sinne katokselle tai hahmottamaan, miten tarttua roskapussiin, sinun kannaltasi tärkeintä eivät ole rahalliset korvaukset vaan se, että joku voi yleensä hoitaa asioitasi sinun etujesi mukaisesti. Ja sitä paitsi, saatat tarvita myös niiden korvausten hakemiseen edunvalvontavaltuutettusi apua.

Se voi tapahtua vapaalla

Kevättä odotellessa motoristit usein näkevät unia pyöristään. Jokaisella moottoripyörällä ei ehkä ihan Ferrarin vauhteihin ylletä, mutta perusautoa nopeammin ne kuitenkin kiihtyvät liikennevaloissa.  Moottoripyörävakuutukseen kuluu helposti noin 500 € vuodessa, ja yleensä varusteisiin ollaan valmiita panostamaan, jotta vältyttäisiin pahemmilta haavereilta. Toimistotyöläisen arkea voi helpottaa ajoreppu, jonka kovan kuoren pitäisi suojata läppäriä, jos sattuu kaatamaan pyörän. Mutta riittävätkö perinteiset suojavarusteet sittenkään?

Todellisuus on kuitenkin karu ja rikkoutunut läppäri varmasti se pienin murhe, kun raahautuu pitkin asfalttia 300 kiloisen metallimöhkäleen mukana.

Autokoulun opettajilla on tapana sanoa, että on vaan kahdenlaisia motoristeja, sellaisia, jotka ovat kaatuneet ja sellaisia, jotka tulevat kaatumaan. Ennen kuin hyppää mopon selkään, on syytä tehdä edunvalvontavaltuutus kuntoon, jos takapyörä ei vaikka pidäkään, kun ensimmäisen kerran talven jälkeen tulet vauhdilla hiekkaiseen mutkaan. Ja kannattaa pitää mielessä, että jos se hiekka sattuu pyörän alle vähän pahemmassa kurvissa, ei edunvalvontavaltuutus välttämättä ole enää se tärkein paperi. Silloin olisi hyvä, jos kotoa piirongin laatikosta löytyisi myös hoito- ja hoivatahto ja testamentti.

Ei. Pelkäämään ei kannata alkaa. Elämästä kuuluu nauttia, mutta fiksu tekee paperit kuntoon.

Kenelle pitäisi omat asiat luottaa? 

Sinulla saattaa olla monta hyvää ystävää, ja useampikin sellainen, johon koet voivasi luottaa. Mutta kuinka helppoa loppujen lopuksi on nimetä se kaikkein luotettavin? Entä onko luotettavin ihminen välttämättä kuitenkaan se, joka parhaiten kykenisi sinun asioitasi hoitamaan, jos tosi tulee kyseeseen? Kuka sinut oikeastaan tuntee kaikkein parhaiten ja onko se jopa omalta kannaltasi huono, jos asioitani hoidettaisiin juuri siten kuin sinä itse valitsisit vai olisiko jollain vähemmän sinun kaltaisellasi parempi harkintakyky?

Edunvalvontavaltakirja ei ole minkään ystävien paremmuuslistaus, joten älä ajattele sitä sellaisena. Jos sinulla on monta luotettavaa läheistä, aina parempi! Silloinhan sinulla ei pitäisi olla mitään ongelmaa nimetä itsellesi valtuutettua ja useampaa varalle.

Edunvalvontavaltakirjan tekeminen on varautumista pahaan tilanteeseen, jota ei välttämättä koskaan eteen tule. Mutta jos tulee, tiedät, että asiasi ovat hyvissä käsissä.

Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli edunvalvontavaltuutuksesta. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaa toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

 

Lue lisää aiheesta

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

EVVK = Edun­Val­von­ta­Val­ta­Kir­ja

Tun­net­ko kir­jai­nyh­dis­tel­män EVVK uu­den mer­ki­tyk­sen? Vink­ki: Oi­kea vas­taus ei ole ”Ei Voi­si Vä­hem­pää Kiin­nos­taa.”

Lue kokonaan
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Testaa tietämyksesi edunvalvontavaltakirjasta

Ki­ris­ty­nyt sään­te­ly ja val­von­ta kos­kee myös si­nua! Tes­taa tie­tä­myk­se­si sii­tä, kuin­ka hy­vin olet val­mis­tau­tu­nut toi­sen puo­les­ta -asioin­tiin.

Lue kokonaan
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Väärinymmärryksiä edunvalvontavaltuutuksesta

Olet­ko si­nä­kin aina ym­mär­tä­nyt edun­val­von­ta­val­tuu­tuk­sen vää­rin? Lexlyn asiantuntijan laatima artikkeli antaa sinulle selkeän kuvan siitä, mikä edunvalvontavaltakirja on, ja mihin sitä tarvitaan.

Lue kokonaan