Lämmin kiitos kaikille asiakkaillemme!

Hoivatahto ja hoitotahto

Tarinoita hoiva- ja hoitotahdosta

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Oman tahdon toteutuminen joka tilanteessa 

83-vuotias seniori on elänyt hyvää ja terveellistä elämää, mutta ikää on välttämättä tullut mittariin ja vointi alkaa heikentymään. Seniori on vuosien saatossa nauttinut päivittäisestä ulkoilusta, 60-luvun suomalaiskappaleiden kuuntelusta, sekä erilaisista kalaruuista.  

Valitettavasti seniori ei ikänsä vuoksi enää kykene ilmaisemaan mielipidettään omaan hoitoonsa liittyviin asioihin. Seniori on onneksi kirjannut kaikki arjen mieltymyksensä ylös hoivatahtoonsa, jota läheiset sekä hoitoalan ammattilaiset ovat velvollisia noudattamaan. Näin hän mahdollistaa oman näköisen arkensa viettämisen, vaikkei enää itse pysty ilmaisemaan mielipiteitään. 

Odottamattomaan varautuminen 

Kahden pienen lapsen äiti lähtee aamusta kävellen kauppareissulle läheiseen kauppaan. On loppusyksyn ensimmäinen pakkasaamu ja tavallista sumuisempaa. Vaikka äidillä on värikkäät vaatteet sekä heijastimia, suojatietä lähestyvä autoilija huomaa hänet liian myöhään ja kesärenkaat lähtevät luisuun. Äiti saa murtuman päähänsä ja menee tajuttomaksi. Sairaalassa läheiset esittävät hoitohenkilökunnalle äidin allekirjoittaman hoitotahdon, johon on merkitty tarkat määräykset hänen lääketieteellisestä hoidostaan.  

Turvana vaikeinakin hetkinä 

Keski-ikäinen perheen isä on sairastanut vuosia diabetesta. Kesken normaalin työpäivän mies lyyhistyy maahan. Työkaverit reagoivat nopeasti soittamalla ambulanssin ja isä pääsee nopeasti sairaalaan. Lääkärillä on kuitenkin pysäyttävä uutinen läheisille: isä on saanut aivoinfraktin, eikä selviäminen ole varmaa. Liuotushoidon jälkeen isä selviää, mutta menettää liikunta- ja puhekykynsä. Onneksi etukäteen laaditulla hoivatahdolla isä on määrännyt etukäteen hänen hoitoonsa liittyvistä asioista. Tämä mahdollistaa isän elämään toivomaansa elämää hoivatahdon mukaisesti.  

Toiveiden toteutuminen elämän päättyessä 

Vakavasti sairas henkilö on etukäteen laatinut hoitotahdon kriittisiä lääketieteellisiä tilanteita varten. Tähän on sisällytetty määräyksiä muun muassa kiellosta pitkittää elämää keinotekoisesti hoidollisin toimenpitein, lupa kokeellisten hoitotapojen käyttöön kriittisessä tilanteessa sekä tahto elinluovutukseen. Hoitotahdon tehnyt henkilö voi nyt varmistua siitä, että häntä hoidetaan lääketieteellisesti haluamallaan tavalla joka tilanteessa. 

Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli hoiva- ja hoitotahdosta. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun. 

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Miniopas hoito- ja hoivatahdosta

Tiedätkö, mitä eroa on hoito- ja hoivatahdolla? Lue kaikki tarpeellinen asiantuntijoidemme laatimasta minioppaasta.

Lataa miniopas

Lue lisää aiheesta

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Hoi­va­tah­don ja hoi­to­tah­don erot

Sanoina hoivatahto ja hoitotahto kuulostavat tutuilta monen korvaan. Nämä asiakirjat ovat helppo sekoittaa ja monesti hoivatahto sekä hoitotahto menevätkin keskenään sekaisin. Mikä siis on hoivatahto, entä hoitotahto ja kuinka ne eroavat toisistaan?

Lue kokonaan
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Se kaik­kein tär­kein pa­pe­ri by­ro­kra­tian vä­hen­tä­mi­sek­si

Kun olet lukenut tämän artikkelin, tiedät kaiken tarpeellisen edunvalvontavaltuutuksesta, ja miksi aivan jokaisella tulisi olla sellainen.

Lue kokonaan
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Omat tär­keät pa­pe­rit osak­si pal­ve­lu­pol­kua

Lue painavaa asiaa tärkeistä lakipapereista ja hoida omasi kuntoon nyt! Vanhuusoikeuden asiantuntija, tietokirjailija ja juristi Anja Karvonen-Kälkäjä kuvaa artikkelissaan lakipapereiden merkitystä arjessa.

Lue kokonaan