Teemme muutoksia verkkopalvelussamme 27.-30.9. Asiakaspalvelumme ja juristimme ovat apunasi. Pahoittelemme häiriötä! Ole tarvittaessa yhteydessä asiakaspalveluun 010 3379 150

Lapsiin liittyvät lakiasiat

Miten lasketaan elatusapu?

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Elatusavun määrä perustuu lapsen tarpeisiin ja vanhemman maksukykyyn

Elatusapua laskettaessa otetaan huomioon lapsen elatuksen tarve sekä vanhemman kyky maksaa elatusapua. Lapsen elatuksen tarve tarkoittaa lapsen peruskulutusta eli sitä, kuinka paljon tietyn ikäinen lapsi tarvitsee ravintoa, vaatteita sekä muita tavanomaisia hyödykkeitä. Lapsella saattaa lisäksi olla erityisiä kustannuksia esimerkiksi päivähoidosta tai vaikkapa harrastuksista.

Vanhemman omat elinkustannukset huomioidaan

Vanhemman elatuskykyä arvioitaessa otetaan huomioon vanhemman ikä, ansiotulot ja mahdollisuus osallistua ansiotyöhön. Tämän lisäksi selvitetään käytettävissä olevien varojen määrä eli vanhemman nettotuloista vähennetään hänen yleiset elinkustannuksensa kuten esimerkiksi asumiskulut tai työmatkakustannukset. Lähtökohtana voidaan pitää sitä, ettei vanhemman omat elinkustannukset on turvattu, eikä hänen tarvitse käyttää perusturvaansa kuuluvaa varallisuutta lapsen elatusavun maksamiseksi.

Vanhempien elatusvastuun määrää arvioitaessa voidaan huomioida myös lapsen oma kyky ja mahdollisuudet vastata elatuksestaan.

Sopimus elatusavusta vahvistetaan sosiaalilautakunnassa

Elatusavun määrästä ja sen suorittamistavasta sopivat vanhemmat usein keskenään. Tämän jälkeen sopimus vahvistetaan sosiaalilautakunnan toimesta.  Riitaisissa tilanteissa sopimus voidaan vahvistaa myös tuomioistuimen tuomiolla.

Lisää elatusavun määrän arvioimisesta voit lukea lisää täältä: Ohje lapsen elatusavun suuruuden arvioimiseksi (Oikeusministeriön julkaisu 2007:2) ja elatusavun määrää voi käydä laskemassa elatusapulaskurin avulla.

Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli elatusavusta. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi tulisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

Tämän linkin takaa löydät kaikki lasten lakiasioihin liittyvät artikkelimme.

Lue lisää aiheesta

Huoltotestamentti

Tee huoltotestamentti helposti ja luotettavasti Lexlyn verkkopalvelussa.

Lue lisää aiheesta Huoltotestamentti
Tee verkossa
65 €
Alkukeskustelu
0 € /h

65 €

Huoltotestamentti helposti verkossa. Verkossa tehtäviin asiakirjoihin sisältyy 14 vrk:n maksuton muutosoikeus. Saatte rahanne takaisin, jos olette tyytymättömiä palveluumme.

Tee netissä

Juristin laatiman asiakirjan hinta 265 €/h

Alkukeskustelun tarkoituksena on kartoittaa, mikä on sinulle sopivin tapa edetä.

Varaa maksuton alkukeskustelu