Lämmin kiitos kaikille asiakkaillemme!

Lapsiin liittyvät lakiasiat

Voiko lapsen huoltajuuden testamentata?

Huoltotestamentti helposti verkossa - Lexly.fi

Huoltotestamentilla voi ilmaista toiveensa lapsen huollosta

Nimestään huolimatta huoltotestamentti ei ole “aito” testamentti, sillä vain fyysisen omaisuuden testamenttaaminen on mahdollista. Huoltotestamentti ei ole myöskään viranomaisia sitova dokumentti, vaan vanhempien tapa esittää toive lasten sijoituksesta.

Huoltotestamentin avulla vanhemmat voivat kertoa, kuka heidän mielestään sopisi huoltajan rooliin sekä perustella huoltajatoiveen.

Lasta kuullaan huoltajuudesta päätettäessä

Päätös tehdään aina lasten etujen mukaisesti, mutta vanhempien toive otetaan huomioon. Myös lapsilla on oikeus ilmaista tahtonsa huoltajuudesta, mikäli lapsi on henkiseltä tasoltaan että kehitykseltään siihen kykenevä. Päätöksen huoltajuudesta tekee käräjäoikeus.

Varsinkin yksinhuoltajille huoltotestamentin tekeminen on kannattavaa. Testamentti voi olla vapaamuotoinen, mutta selkeyden kannalta se kannattaa tehdä ammattilaisen avustuksella ja todistajan läsnäollessa. Huoltotestamentti antaa sosiaaliviranomaisille tärkeää tietoa vanhempien toiveesta, joten dokumentin tulee olla selkeä.

Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli lapsen huollosta. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi tulisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

Tämän linkin takaa löydät kaikki lasten lakiasioihin liittyvät artikkelimme >>

Lue lisää aiheesta

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Alaikäisen edunvalvojan tehtävät

Alaikäisen lapsen edunvalvojia ovat lähtökohtaisesti hänen huoltajansa eli vanhempansa. Edunvalvojan tehtävä on hoitaa lapsen omaisuutta huolellisesti ja suunnitelmallisesti. Lapsen omaisuutta ei voida käyttää muuhun kuin lapsen omaksi hyödyksi ja henkilökohtaisiin tarpeisiin. 

Lue kokonaan
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Lapsen asiat erossa

Avioerossa parisuhde päättyy, mutta vanhemmuus säilyy. Lapsen vanhemmat ovat ensisijaisesti vastuussa lastensa hyvinvoinnista ja heidän velvollisuutensa on turvata lapsen tasapainoinen kehitys myös perhetilanteen muuttuessa.

Lue kokonaan
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Yksinhuoltajuus vai yhteishuoltajuus?

Lapsen huollossa ja huoltajuudessa on kyse vastuusta ja päätäntävallasta lapsen henkilökohtaisissa asioissa. Tarkoituksena on turvata lapsen tasapainoinen kehitys ja hyvinvointi lapsen tarpeiden ja toivomusten mukaisesti.

Lue kokonaan