Lämmin kiitos kaikille asiakkaillemme!

Omaisuus

Mikä on yhteisen omistamisen sopimus?

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Mikä on yhteisomistamissopimus? 

Omaisuuden yhteinen omistajuus on yllättävänkin tavallista. Moni meistä omistaa esimerkiksi yhteisen asunnon tai ajoneuvon puolison kanssa taikka kesämökin sisarusten kanssa. Mahdolliset riitatilanteet omaisuuden käyttämisestä tai kustannusten jakamisesta ovat tietysti ikäviä, mutta realistisia. Joku sisaruksista voi esimerkiksi käyttää kesämökkiä koko kesän tai puolisot päätyvät eroamaan, jonka vuoksi yhteiset pelisäännöt olisi hyvä olla olemassa näiden tilanteiden varalta. 

Yhteisomistussopimuksella henkilöt voivat sopia muun muassa yhteisen omaisuuden käyttämisestä, kustannusten jakamisesta ja mahdollisen yhteisomistuksen lopettamisesta. Sopimuksella on varsinkin ennaltaehkäisevä efekti konfliktien varalta. Riidan sattuessa on jo täysin selvillä osapuolten omistussuhteet tai ajankohdat, jolloin tietyllä henkilöllä on oikeus käyttää omaisuutta. 

Yhteisomistussopimuksen hyödyt 

Yhteisomistussopimuksen voi laatia mistä tahansa yhteisesti omistetusta omaisuudesta. Sopimuksen laatimalla voidaan ensinnäkin välttää erilaisia riitatilanteita, selvittää riidat tuntuvasti helpommin, sekä välttää turhia kustannuksia, joita riidoista saattaa ilmetä. Yhteisomistussopimuksella voidaan myös sopia omaisuuden mahdollisesta tuotosta. Sopimuksella voidaan esimerkiksi määrätä yhteisen sijoitusasunnon tuottoon liittyvistä asioista, kuten siitä, minkä osuuden kukin omistaja saa ja mihin tuotot käytetään. 

Omaisuudesta aiheutuneet kustannukset voidaan myös jakaa yhteisomistamissopimuksessa halutulla tavalla. Kukin sisarus voi esimerkiksi maksaa kesämökistä aiheutuneita kustannuksia sen mukaan, kuinka usein mökkiä käyttää. Yhteisomistamissopimus on erittäin joustava, sillä se on räätälöity täysin sopimuksen osapuolten tarpeita varten. 

Yhteisomistussuhteen lopettamisesta sopiminen 

Yksi yhteisomistussopimuksen suurimmista hyödyistä on mahdollisuus etukäteen sopia omistussuhteen lopettamisesta. Avioliiton tai avoliiton päättyessä yhteisomistussuhde tyypillisesti halutaan lopettaa esimerkiksi yhteiseen asuntoon. Yhteisomistussopimuksella voidaan sopia, että toinen osapuoli voi lunastaa toisen osuus omaisuudesta, tai että asunto voidaan myydä jollekin ulkopuoliselle. Parhaat sopimukset syntyvätkin silloin, kun kaikki osapuolet aidosti toivovat toisilleen hyvää. 

Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli yhteisomistussopimuksesta. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun. 

Onko sinulla kysyttävää? 

Jätä soittopyyntö oheisella lomakkeella >> 

 

Lue lisää aiheesta

Lexly.fi - Helpot lakipalvelut

Paperit kuntoon

Jos sinulla on koti, oli se sitten oma tai vuokrattu, sinulla on todennäköisesti myös kotivakuutus. Jos sinulla on käytössäsi auto, sinulla on vähintään liikennevakuutus. Et myöskään toivottavasti hyppää mökkiveneeseen ilman pelastusliiviä ainakaan silloin, kun aallot ovat vähänkään korkeat. Mitäpä jos omaisuutesi lisäksi turvaisit myös itsesi kunnolla?

Lue kokonaan
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Ju­ris­ti vai asia­na­ja­ja? La­ki­toi­mis­to vai asian­ajo­toi­mis­to?

Onko sinulla lakiasia, jonka hoitamiseen etsit asiantuntijaa? Etsitkö netistä asianajajaa – vai juristia? Vaikka useimmat ihmiset käyttävät näitä kahta termiä samaa tarkoittaen, juristi ja asianajaja eivät ole aivan sama asia. Tiedätkö eron? Ja kumman apua juuri sinä tarvitset? 

Lue kokonaan
Tekoäly ei korvaa juristia - Lexly.fi

Voi­ko la­kia­sia­kir­jat teh­dä itse te­ko­ä­lyn avul­la?

ChatGPT:n ja muiden uusien tekoälyllä toimien palveluiden nopea suosio on nostanut kysymyksiä perinteisten alojen, kuten juristin työn tulevaisuudesta. Kaikista rohkeimmissa ennustuksissa juristien, kuten lukuisten muidenkin alojen työt tulevaisuudessa korvataan tekoälyllä. Tästä herää kysymys, olisiko tulevaisuudessa mahdollista tehdä omat asiakirjat, kuten testamentin ja avioehdon, täysin itsenäisesti ainoastaan tekoälyn avustuksella?

Lue kokonaan