"Selvät kysymykset. Nopea asiakirjatoimitus ja helppo maksutapa." Tee testamentti näppärästi netissä hintaan 95 €. Klikkaa tästä verkkopalveluun >>

Kurkista Lexlyn joulukalenteriin ja katso, mitä luukkujen taakse on paketoitu 🎁🎄 🎅 Joulukalenteri 2022 >>

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Millaista hyötyä on avoehdosta?

Avoehdon merkittävimmät hyödyt

  • Selkeys. Avoliitto syntyy usein melkein vaivihkaa. Yhteen muuttaminen on helppoa eikä siihen liity sen kummempia seremonioita. Yhteistä omaisuutta voi kertyä ja puolisoiden talous kietoutua yhteen. Koska avoliittoon ei liity avioliitoon kuuluvia oikeuksia ja velvollisuuksia, sopiminen selkeyttää tilannetta yllätysten varalta.
  • Turvallisuus. Avopuolison asema on taloudellisesti turvaton, sillä avoliitto ei synnytä puolisoille avio-oikeutta toistensa omaisuuteen. Avoehto on yksi avoliitossa keskeisistä lakiasiakirjoista, joilla voi rakentaa turvallisuutta tulevaisuuteen. Avopuoliso ei myöskään peri puolisoaan suoraan lain nojalla eikä avoleskellä ole yhteisen kodin hallintaoikeutta.
  • Avoimuus. Avoehdon laatimiseen liittyvä avoin keskustelu ja yhteiset päätökset mahdollisten ongelmatilanteiden ratkaisuista ovat hyvä pohja tulevaisuudelle. Parhaat sopimukset parisuhteissa syntyvät silloin, kun kumpikin tahtoo toiselle hyvää.

 

Avoehto on parisuhteen sopimuksena melko uusi. Kaikki parit eivät halua mennä naimisiin, joten laatimalla avoehdon ja testamentin he voivat luoda parisuhteensa talouteen ja toistensa tulevaisuuteen lisää ennakoitavuutta, turvallisuutta ja juuri heidän mielestään reiluja ratkaisuja.

 

Kolme yleisintä kysymystä avoehdosta

  1. Eikö avoliittolaki tehnyt avioliitosta juridisesti lähes saman kuin avioliitto? Ei. Avoliittolaki takaa avopuolisoille tiettyjä oikeuksia tietyissä, tarkkaan rajatuissa tilanteissa, mutta avoliitto eroaa oikeusvaikutuksiltaan edelleen avioliitosta kuin yö päivästä. Lue lisää täältä.
  2. Millä perusteella avopuoliso voi saada toiselta puolisolta taloudellista hyvitystä avoerotilanteessa? Lain mukaan avopuolisolla on oikeus hyvitykseen, jos hän on yhteistalouden hyväksi antamallaan panoksella auttanut toista avopuolisoa kartuttamaan tai säilyttämään tämän omaisuutta siten, että avoparin yhteistalouden purkaminen yksinomaan omistussuhteiden perusteella johtaisi perusteettoman edun saamiseen toisen kustannuksella. Aivan kaikkia avopareja tämäkään mahdollisuus ei koske, vaan avoliittolakia sovelletaan vain tietyn edellytyksin. Avopuolison saama hyvitys ei myöskään ole verrattavissa ositukseen eli avio-oikeuden alaisen omaisuuden puolittamiseen avioliiton päättyessä.
  3. Kenen kannattaa laatia avoehto? Kaikkien avoparien, joilla on yhteistä omaisuutta, yhteinen lapsi tai joissa toinen puoliso merkittävästi tukee toista taloudellisesti kannattaisi tutustua avoehdon mahdollisuuksiin.

Lue lisää aiheesta