"Selvät kysymykset. Nopea asiakirjatoimitus ja helppo maksutapa." Tee testamentti näppärästi netissä hintaan 95 €. Klikkaa tästä verkkopalveluun >>

Tiesitkö, että eduvalvontavaltuutus tulisi olla jokaisella suomalaisella? 💡Tee omasi netissä NYT ! Edunvalvontavaltuutus netissä >>

Asioiden hoitaminen virkaedunvalvojan toimesta

Tämän artikkelin liitteenä on kuva edunvalvonnan polusta ja siitä, miten edunvalvonnan prosessi etenee, jos sinulle haetaan edunvalvojaa holhoustoimilain perusteella. Kuvassa numeroidut kohdat on tässä artikkelissa kirjoitettu auki.

Kuva: Edunvalvonnan polku

1. Tarve edunvalvonnalle ilmenee

Käy ilmi, että arkiset asiat eivät enää suju sinulta tavalliseen tapaan. Sekä sinä itse että läheisesi huolestutte toimintakyvystäsi ja siitä, miten paljon unohtelet asioita ja kuinka laskujen maksu käy sinulle vaikeaksi. Pian edessä voi olla tilanne, ettet enää kykene hoitamaan raha-asioitasi.

2. Hakemus edunvalvonnan asettamisesta

Voit itse tehdä hakemuksen edunvalvontaan asettamisesta tai läheisesi voi tehdä ilmoituksen viranomaiselle edunvalvonnan tarpeesta. Jos teet itse hakemuksen, sinua kuullaan ja viranomainen eli Digi- ja väestötietovirasto (DVV) päättää hakemuksesi hyväksymisestä tai hylkäämisestä. Jos läheisesi on lähtenyt hakemaan sinua edunvalvontaan, sinua kuullaan samalla tavalla. Mikäli vastustat edunvalvontaa, DVV voi antaa asian tuomioistuimen päätettäväksi.

3. Päätös edunvalvonnan asettamisesta

DVV tai tuomioistuin, tekee päätöksen asettamisestasi edunvalvontaan. Asian käsittelyaika on pitkä, keskimäärin 6 kuukautta, mutta kannattaa varautua huomattavasti pidempäänkin aikaan. Sinulle määrätty edunvalvoja voi olla läheisesi tai viranomaisen määräämä ammatikseen edunvalvojana toimiva henkilö, joka on sinulle entuudestaan tuntematon.

4. Edunvalvonnan vahvistaminen ja omaisuuslista

Kun edunvalvonta on vahvistettu ja sinulle määrätty edunvalvoja, tulee edunvalvojan laatia viranomaiselle lista kaikesta omaisuudestasi, varoista ja veloista. Omaisuusluettelo on toimitettava viranomaiselle 3 kk:n sisällä edunvalvonnan voimaan astumisesta.

5. Edunvalvojan velvollisuudet

Edunvalvojan tulee tehdä viranomaiselle vuosittain selvitys siitä, miten omaisuuttasi on hoidettu, ja mihin sitä on käytetty. Edunvalvojan tulee pitää kirjaa kaikista tilitapahtumista ja liittää kaikki kuitit, tiliotteet sekä mahdolliset asiakirjat vuositilin liitteeksi, jolloin viranomaisen on mahdollista tarkistaa asioiden hoito. Tilikauden pituus on yleensä kalenterivuosi.

Huomionarvoista on, että edunvalvojan tulee pyytää viranomaiselta (DVV) erikseen lupa monenlaisiin omaisuuttasi koskeviin toimenpiteisiin kuten esimerkiksi asunnon myyntiin, testamentista luopumiseen tai liiketoiminnan harjoittamiseen- Tämä on hyvä muistaa esimerkiksi silloin, jos olet tehnyt urasi yrittäjänä. Lupaprosessit viranomaisen kanssa saattavat kestää pitkään, keskimäärin 2 kk. Tilintarkastuksesta viranomainen perii vuosittain maksun, joka on sidonnainen sinun bruttovarallisuuteesi. Edunvalvoja on myös oikeutettu palkkioon.

6. Päätöstili

Kun edunvalvojan tehtävä päättyy, tulee hänen laatia 2 kk:n sisällä viranomaiselle päätöstili. Päätöstilin tekeminen on pakollista.

Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli edunvalvonnasta. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaa toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

 

HUOM! Edunvalvoja on oikeutettu hoitamaan ainoastaan raha-asioitasi, mutta terveyteesi ja hoivaasi liittyvään päätöksentekoon, hänellä ei ole lupaa osallistua.

 

Tämän linkin takaa löydät kaikki edunvalvontavaltuutuksen liittyvät artikkelimme.

Lue lisää aiheesta