Teemme muutoksia verkkopalvelussamme 27.-30.9. Asiakaspalvelumme ja juristimme ovat apunasi. Pahoittelemme häiriötä! Ole tarvittaessa yhteydessä asiakaspalveluun 010 3379 150

Edunvalvontavaltuutus

Digi- ja väestötietovirasto (DVV) kannustaa kaikkia tekemään edunvalvontavaltuutuksen – Onhan sinulla jo omasi?

Oletko kuullut Omissa käsissä -kampanjasta? Digi- ja väestötietovirasto kannustaa kampanjalla kaikkia tekemään edunvalvontavaltuutuksen. Lexly on kampanjassa mukana. Tee oma valtuutuksesi nyt! - Lexly.fi

Puolison asioita ei voi hoitaa ilman edunvalvontavaltuutusta

Moni elää siinä uskossa, että avioliitto toisi puolisoille tarvittaessa oikeuden edustaa toisiaan, ja että esimerkiksi pankissa voisi asioida toisen nimissä. Käsitys on kuitenkin pahasti väärä. Puolison etuja ei voi virallisesti valvoa ilman edunvalvontavaltuutusta, vaikka puoliso ei siihen enää toimintakyvyn menettämisen johdosta itse kykenisikään.

Pidä asiat omissa käsissä - tee edunvalvontavaltuutus

Digi- ja väestötietietovirasto (DVV) aloitti toukokuussa 2022 kampanjan, jonka tarkoituksena on kannustaa suomalaisia tekemään edunvalvontavaltuutus. Myös viranomainen on siis huomannut, miten huonosti edunvalvontavaltuutuksen antama etulyöntiasema perinteiseen edunvalvontaan tunnetaan. Omissa käsissä -kampanjan kautta DVV ja sen yhteistyökumppaneina toimivat eri viranomaiset, järjestöt ja yritykset haluavat tarjota apuaan edunvalvontavaltuutuksen laatimiseen. Lexly on yksi näistä Omissa käsissä -kampanjan virallisista yhteistyökumppaneista.  

Edunvalvontavaltuutus vs. edunvalvonta

Kun ihmisen toimintakyky menee, hän tarvitsee yleensä apua sekä taloutta että terveyttä koskevien asioiden hoitamiseen. Läheiset voivat huolehtia arkisista askareista, kuten pyykinpesusta tai kauppareissuista ilman pyyntöäkin. Mutta esimerkiksi pankkiasioiden hoitaminen tai tarpeettomaksi jääneen auton myynti ei enää onnistukaan. Jotta joku muu voisi hoitaa virallisia asioitasi, tarvitaan joko ennalta tehty edunvalvontavaltuutus tai viranomaisen määräys edunvalvonnasta.  

Edunvalvontavaltuutuksella toteutettava asioiden hoitaminen on huomattavasti kevyempää kuin edunvalvonnan kautta toteutettava. Edunvalvontavaltuutuksen ehdoton etu on, että asioitaan hoitamaan eli valtuutetuksi voi määrätä juuri sen henkilön, jonka itse haluaa. Valtuutuksen sisällön voi myös itse määrittää eli valtuutetulle voi antaa juuri niin laajat oikeudet kuin haluaa. Edunvalvojalle laki taas asettaa tiukat toimintarajoitteet vuositileineen ja lupamenettelyineen. Edunvalvojaa sitoo salassapitovelvollisuus eikä hän esimerkiksi voi antaa valvottavan läheisille tietoa tämän asioista. Edunvalvontavaltuutukseen sen sijaan jokainen voi itse kirjata, keille kaikille valtuutetulla on oikeus asioista puhua. 

Varmista itsesi näköinen elämä - tee edunvalvontavaltuutus

Edunvalvontavaltuutus on tapa vahvistaa itsemääräämisoikeutta. Nimeämällä asioitaan hoitamaan henkilön, joka tuntee sinut hyvin, voit vaikuttaa siihen, että omaa elämääsi koskevia päätöksiä ja ratkaisuja tehdään toivomallasi tavalla myös siinä tapauksessa, että et toimintakykysi alentumisen johdosta enää itse kykene tahtoasi ilmaisemaan. Myös asioitasi hoitavalle läheiselle edunvalvontavaltuutus on paljon helpompi tapa olla avuksi, kuin virallisena edunvalvojana toimiminen, sillä byrokratia on huomattavasti vähäisenpää. 

Vahvistettujen edunvalvontavaltuutusten? määrä on kasvanut hurjaa vauhtia viimeisten vuosien aikana. Vuonna 2021 Digi- ja väestötietovirasto vahvisti 6000 edunvalvontavaltakirjaa. Syynä tähän on varmastikin osin suomalaisten entisestään pidentynyt elinajanodote.

Juuri nyt on oikea hetki hoitaa edunvalvontavaltakirja kuntoon

Yhä useampi on herännyt ajattelemaan, että vanhuus saattaa vaikuttaa omaan toimintakykyyn. Monet myös tiedostavat, että oman elämänlaadun kannalta on tärkeää säilyttää arjessa loppuun asti niin paljon itselle merkityksellisiä asioita kuin vain mahdollista. Meidän kaikkien olisi kuitenkin hyvä muistaa, että toimintakyky saattaa mennä myös yllättäen esimerkiksi onnettomuuden tai vakavan sairauden seurauksena. Olit sitten 20- tai 40-vuotias, turvaa itsesi ja omien toiveidesi toteutuminen edunvalvontavaltuutuksella. Kuten vanha sananlaskukin sanoo, Vahinko ei tule kello kaulassa. 

Tämän linkin takaa löydät kaikki edunvalvontavaltuutukseen liittyvät artikkelimme >>

Lue lisää aiheesta

Edunvalvontavaltuutukseen liittyy paljon väärää tietoa. Lue Lexlyn asiantuntijan artikkelista, mihin edunvalvontavaltuutuksella oikeasti voi vaikuttaa - Lexly.fi

Harhaluuloja edunvalvontavaltuutuksesta

Harva tietää, mihin edunvalvontavaltuutusta eli edunvalvontavaltakirjaa tarvitaan. Tämä tuntematon suuruus on kuitenkin yksi kaikkein tärkeimmistä asiakirjoista, joita voi edes kuvitella. 

Lue kokonaan
Tiedätkö, mihin tilanteisiin voit joutua ilman edunvalvontavaltuutusta? Lue artikkelista 7 tarinaa edunvalvontavaltakirjasta ja tee oma valtakirjasi  Lexlyn verkkopalvelussa - Lexly.fi

Tarinoita edunvalvontavaltuutuksesta

Edunvalvontavaltuuksen puuttuminen voi johtaa hankaliin tilanteisiin. Lue asiantuntijamme artikkelista, mitä pahimmillaan voi tapahtua, jos edunvaltakirjaa ei ole.

Lue kokonaan
Helpot lakipalvelut - Lexly.fi

Edunvalvontavaltakirja lyhyesti

Edunvalvontavaltakirjalla valtuuttaja, siis sinä itse, pystyt määräämään, kuka saa ja voi hoitaa asioitasi, jos oma toimintakykysi heikkenee. Tekemällä edunvalvontavaltakirjan voit itse nimetä omat luottohenkilösi valtuutetuksi ja valtuutetun varahenkilöiksi.

Lue kokonaan

Edunvalvontavaltuutus

Varaudu tulevaisuuteen edunvalvontavaltuutuksella. Päätä itse, miten asioitasi hoidetaan tulevaisuudessa, jos oma toimintakykysi heikkenee. Oikea aika tehdä edunvalvontavaltuutus on juuri nyt, kun kaikki on kunnossa.

Lue lisää aiheesta Edunvalvontavaltuutus
Tee verkossa
95 €
Alkukeskustelu
0 €

95 €

Tee edunvalvontavaltakirja helposti netissä. Netissä tehtäviin asiakirjoihin sisältyy 14 vrk:n maksuton muutosoikeus. Saat rahasi takaisin, jos olet tyytymätön palveluumme.

Tee netissä

Juristin laatiman asiakirjan hinta 280 €

Alkukeskustelun tarkoituksena on kartoittaa, mikä on sinulle sopivin tapa edetä.

Varaa maksuton alkukeskustelu