Asioiden hoito edunvalvontavaltuutuksella
Tämän artikkelin liitteenä on kuva Edunvalvontavaltuutuksen polku, jossa kuvataan, miten asiat etenevät edunvalvontavaltuutuksen laatimisesta sen voimaantuloon. Kuvassa olevat numerot on tässä artikkelissa kirjoitettu auki.
Edunvalvontavaltuutuksen polku
1. Edunvalvontavaltuutuksen laatiminen
Jotta varmistat, että asiat hoituvat juuri sinulle itsellesi mieluisalla tavalla myös silloin, jos et itse enää kykenisi asioistasi huolehtimaan, sinun tulee laatia edunvalvontavaltuutus. Edunvalvontavaltuutuksella voit määrätä itse toivomasi henkilön hoitamaan asioitasi. Voit määrätä, mitä asioita puolestasi saa hoitaa, ainoastaan taloudellisia vai myös henkilöösi eli terveyteesi liittyviä asioita. Voit lisäksi määrätä, millä laajuudella puolestasi voidaan toimia ja onko valtuutetullasi esimerkiksi oikeus keskustella asioistasi läheistesi kanssa. Edunvalvontavaltuutus tulee tehdä silloin, kun kaikki on vielä hyvin eikä oma toimintakykysi ole alentunut merkittävästi. Säilytä valtuutusta paikassa, johon myös valtuutetulla on pääsy.
2. Tarve edunvalvontavaltuutuksen voimaantulolle
Sairastut vakavasti ja ilmenee tarve edunvalvontavaltuutuksen voimaantulolle.
3. Lääkärin arvio
Ennen kuin asiassa voidaan edetä, lääkärin tulee arvioida toimintakykysi rajoitteet ja terveydentilasi. Tässä kohtaa sinun tulee siis hankkia lääkärinlausunto.
4. Hakemus edunvalvontavaltuutuksen voimaantulolle
Hakemus edunvalvontavaltuutuksen voimaantulolle toimitetaan Digi- ja väestötietovirastolle (DVV) hyväksyttäväksi. Alkuperäisen edunvalvontavaltuutuksen liitteenä tulee toimittaa lääkärinlausunto, josta ilmenee terveydentilasi.
5. Viranomaisen hyväksyntä
On hyvä etukäteen tiedostaa, että asian käsittely DVV:ssä kestää noin 3 kuukautta. Ennen kuin valtuutus on tullut viranomaisen hyväksymänä voimaan, ei valtuutetullasi ole oikeutta toimia puolestasi.
6. Valtuutetun velvollisuudet ja omaisuusluettelo
Kun edunvalvontavaltuutus on tullut voimaan, tulee nimeämäsi valtuutetun toimittaa 3 kk:n sisällä viranomaiselle omaisuusluettelo eli tieto varoistasi ja veloistasi. Erillistä vuositiliä valtuutetun ei tarvitse toimittaa, ellet ole niin edunvalvontavaltakirjassa itse määrännyt. Edunvalvontavaltuutuksessa nimeämäsi henkilön tulee toiminnassaan noudattaa määräyksiä, joita olet valtuutuksella antanut.
7. Valtuutuksen voimassaolo
Edunvalvontavaltuutuksen voimassaolo lakkaa, jos kuolet, et enää ole edunvalvonnan tarpeessa, sinulle määrätään viranomaisen toimesta edunvalvoja tai valtuutettu luopuu itse tehtävästään. Päätöstiliä ei tarvita, jos olet edunvalvontavaltakirjassasi poistanut päätöstilivelvollisuuden.
Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli edunvalvontavaltuutuksesta. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaa toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.
Tämän linkin takaa löydät kaikki edunvalvontavaltuutuksen liittyvät artikkelimme.