
Vastuu lapsesta säilyy
Vanhemmat ovat ensisijaisesti vastuussa lapsen hyvinvoinnista ja lapsen tasapainoinen kehitys pitää turvata myös parisuhteen päättyessä. Lapsen edun mukaista on yleensä se, että vanhemmat pystyvät yhdessä sopimaan lasta koskevista asioista. Riidat vaikuttavat aina myös lapseen. Vanhempien eroa pitäisi pystyä käsittelemään myös lapsen näkökulmasta.
Lapsen huoltajia ovat pääsääntöisesti vanhemmat yhdessä
Parisuhteen päättyessäkin pääsääntö on, että lapsen molemmat vanhemmat toimivat jatkossakin lapsen huoltajina. Huoltaja päättää lapsen kasvatuksesta, hoidosta, asuinpaikasta ja muista henkilökohtaisista asioista. Huoltajalla on myös tiedonsaantioikeus lasta koskevista asioista. Yhteishuoltajina vanhemmat päättävät lapsen asioista yhdessä.
Vanhemman tehtävänä on auttaa lasta ja olla läsnä arjessa jatkossakin
Pyrkimällä mahdollisimman hyvään yhteistyöhön lasta koskevissa asioissa, turvataan lasta eron vaikutuksilta parhaiten. Vaikka vanhemmat eivät muissa asioissa tulisi keskenään toimeen, on lasta koskevissa asioissa tärkeä pitää mielessä se, että lapsen etu on ensisijainen ja lasta on ajateltava ennen kaikkea lapsen lähtökohdista. Lapselle on tärkeää säilyttää arjen kontakti molempiin vanhempiin myös eron jälkeen.
Lasta koskevat sopimukset
Mikäli parisuhde päättyy ja perheessä on alle 18-vuotiaita lapsia, on sovittava muun muassa siitä, missä lapsi asuu, kuka/ketkä on/ovat lapsen huoltajia, miten tapaamisoikeus järjestetään ja miten elatusapu määräytyy. Vanhemmat voivat sopia näistä asioista yhdessä ja lapsen kotipaikkakunnan lastenvalvoja voi vahvistaa sopimuksen, mikäli se on lapsen edun mukainen.
Huomioithan, että tämä artikkeli on yleisluotoinen artikkeli lapsiin liittyvistä lakiasioista. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi tulisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.
Tämän linkin takaa löydät kaikki lasten lakiasioihin liittyvät artikkelimme.