Huomio kesän hääparit! ❤️ Tiesittehän, että avioehto on tehtävissä helposti myös netissä ❤️ Tee tästä hintaan 95 € >>

Tee edunvalvontavaltakirja helposti nettilomakkeella hintaan 95 €! Digi- ja väestötietovirastokin (DVV) kannustaa siihen.

Testamentti, edunvalvontavaltuutus, perheen lakiasiat. Hoida paperisi kuntoon Lexlyn avulla - Lexly.fi, Helpot lakipalvelut

Lapset perivät. Kyllä, mutta testamentti kannattaa silti tehdä

”En tarvitse testamenttia, lapset perivät kuitenkin”, toteaa moni perheellinen, kun tulee puhetta testamentista. Totta, eipä sitä käy kieltäminen, Suomen lain mukaan lapset perivät aina vanhempansa. Jos testamenttia ei ole, omaisuus jaetaan tasan kaikkien lasten kesken. Testamentilla voi kuitenkin vaikuttaa siihen, miten perintö lapsille jakautuu ja mitä he voivat sillä tehdä. Lue lista ja mieti vielä uudestaan, olisiko testamentti ehkä sittenkin hyvä idea (?)

1. Voit esittää toiveen siitä, miten omaisuutesi jaetaan

Haluatko kesämökkisi menevän tietylle lapselle ja museorekisterissä olevan autosi taas toiselle? Testamentilla voit määrätä, mitä omaisuutta kukin testamentinsaajista saa.

2. Perillisesi välttävät turhat riidat

Selkeä kirjallinen tahto vähentää riitoja. Perilliset voivat luottaa siihen, että laadukas testamentti vastaa viimeistä aitoa toivettasi. Ei tarvitse riidellä siitä, kuka saa mitäkin.

3. Esität toiveen, miten omaisuuttasi hoidetaan

Arvokas tai tunnepitoinen omaisuus voi vaatia erityisiä hoitotoimenpiteitä. Testamentissa voit velvoittaa saajat hoitamaan tai käyttämään omaisuutta toivottaa tavalla.

4. Haluat antaa jollekin enemmän

Aina ei tarvitse olla tasapuolinen. Laki velvoittaa jättämään lapsille tietyn lakiosan. Jollakin perillisellä voi kuitenkin olla suurempi tarve perinnölle tai haluat muusta syystä suosia jotain perillistä. Tämä onnistuu testamentilla.

5. Voit perustella valintojasi

Testamentti voi olla muutakin kuin oikeudellisia määräyksiä omaisuuden jakamisesta. Testamentti voi näyttää sinulta ja siinä on mahdollista perustella tehdyt valinnat. Voit esimerkiksi perustella, miksi haluat jättää jollekin lapsistasi enemmän perintöä kuin jollekin toiselle.

6. Et halua antaa jollekin mitään

Onko joku perillisistä loukannut sinua tai haluatko muusta syystä sulkea jonkun perillisen kokonaan perinnön ulkopuolelle? Tarvitset silloin testamentin. Testamentin muotoilussa tulee kuitenkin olla huolellinen, sillä lapsen perinnöttä jättäminen ei käy ihan noin vain. Lähtökohtaisesti lakiosa kuuluu aina lapselle eikä pelkkä puhevälien puuttuminen riitä perusteeksi. Suosittelemme ehdottomasti keskustelemaan asiasta tarkemmin ammattilaisen kanssa, jotta voit varmistua siitä, että tahtosi voidaan toteuttaa.

7. Varmista tahtosi toteutuminen

Kahvipöytäpuheet eivät käy testamentista. Sillä ei ole mitään merkitystä, kuinka monesti olet sukujuhlissa selostanut, miten sinun omaisuutesi tulee jakaa. Vain asianmukaisesti laadittu testamentti varmistaa tahtosi toteutumisen. Tekemätön testamentti on aivan liian yleinen ja aiheuttaa tarpeettomia riitoja.

Tee testamentti juuri sinulle sopivalla tavalla

Testamentilla varmistat tahtosi toteutuminen ja turvaat läheisesi. Testamentin tekeminen ei ole vaikeaa. Tee testamenttisi helposti Lexlyn verkkopalvelussa tai ota yhteyttä Lexlyn asiantuntijoihin ja laaditaan yhdessä näköisesi testamentti.

Täältä löydät kaikki testamenttiin liittyvät artikkelimme.

Lue lisää aiheesta