Lämmin kiitos kaikille asiakkaillemme!

Avioero

Liittyykö ositukseen veroetuja

Lexly.fi - Helpot lakipalvelut

Osituksen hyvä suunnittelu on tärkeää

Kun keskustellaan avioeron myötä osituksesta, niin päällimmäisenä mielessä saattaa olla, että kumpi osapuoli haluaa mitäkin omaisuutta. Joskus näkökannat voivat tämän asian osalta saattaa jo hieman kärjistyäkin. Tällaisessa tilanteessa kannattaa ottaa muutama askel taaksepäin yksityiskohtien puntaroimisesta ja luoda silmäys kokonaisuuteen. Osituksen toimittaminen mahdollistaa nimittäin sellaista varallisuuden suunnittelua, mikä ei olisi ilman veroseuraamuksia mahdollista millään muulla tavoin. Näin ollen hyvällä suunnittelulla ja kokonaisuuden haltuun ottamisella saadaan aikaan molempien osapuolten kannalta taloudellisesti järkevin ratkaisu.

Ositus tasaa omaisuuden

Omaisuuden osituksessa luetteloidaan kummankin osapuolen nimissä oleva omaisuus ja velat, jotka ovat avio-oikeuden alaisia. Tällä tavalla saadaan laskettua kummankin omistama avio-oikeuden alainen netto-omaisuus. Osituksessa ikään kuin tasataan tilit siten, että enemmän netto-omaisuutta omistava maksaa toiselle tasinkoa sen verran, että molempien omistukseen tulee saman verran omaisuutta. 

Konkreettisena esimerkkinä osituksessa voidaan esimerkiksi siirtää omassa omistuksessa oleva asunnon puolikas toisen nimiin. Tästä omistuksen siirtymisestä ei tule maksettavaksi varainsiirtoveroa, jos se pystytään tekemään osituksen piirissä olevin varoin. Tämä tarkoittaa usein myös sitä, että osituksen piirissä oleva yhteinen asuntolaina siirretään toiselle osapuolelle yksin. Tällainen velallisen muutos vaatii rahoittajalta rahoituspäätöksen eli pankkiin kannattaa olla yhteydessä jo varhaisessa vaiheessa. 

Osituksessa huomioidaan koko varallisuus

Joskus osapuolet kiirehtivät tekemään keskinäisiä kauppoja lunastaakseen esimerkiksi toisen osuuden yhteisestä kodista ja kesämökistä. Taloudellisesti järkevämpää on kuitenkin ottaa huomioon koko varallisuus ja kokonaisuus. Näin mahdolliset omistuksen muutoksetkin tehdään tehokkaasti ja yksinkertaisesti osituksessa eikä erillisten kauppakirjojen laatiminen ole tarpeellista.

Lue lisää: Mitä tietoja ositukseen tarvitaan >>

Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli osituksesta. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi tulisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

Tämän linkin takaa löydät kaikki ositukseen ja avioeroon liittyvät artikkelimme >>.

Lexlyn ilmainen avioeroavustaja neuvoo - Lexly.fi

Avioeroavustaja apunasi

Tiedätkö, mitä kaikkea avioeroon kuuluu? Anna Lexlyn ilmaisen avioeroavustajan auttaa. 

Tutustu myös maksuttomaan avioerolaskuriin, niin teidät, mitä kustannuksia avioeroon liittyy.

Omaisuuden jako avioerossa. Tee ositus helposti Lexlyn avulla - Lexly.fi

Miniopas osituksesta

Tiedätkö kaiken tarpeellisen osituksesta? Lataa itsellesi asiantuntijoidemme laatima miniopas.

Lataa miniopas

Lue lisää aiheesta

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Älä tee näitä virheitä, kun avioliitto päättyy

Avioliiton loppuminen tarkoittaa omassa elämässä uuden luvun alkua. Vanhasta elämästä saattaa helposti tulla kiire päästä eroon, jolloin eroprosessissa tekee virheitä, joita katuu elämässä myöhemmin. Listasimme virheitä avioeroprosessissa, jotka sinun kannattaa välttää sujuvamman avioeron tähden.

Lue kokonaan
Helpot lakipalvelut - Lexly.fi

Paljonko avioero maksaa?

Avioeron hintalappu ei ole kaikille sama. Edullisimmillaan avioerosta voi selvitä pelkällä käräjäoikeuden pakollisen käsittelymaksun hinnalla. Kalleimmillaan taas avioeroon voi tuhlaantua jopa puolet omaisuudesta.

Lue kokonaan
Helpot lakipalvelut - Lexly.fi

5 syytä, miksi ositus kannattaa tehdä heti

Ositus kannattaa tehdä mahdollisimman nopeasti ja siksi listasimmekin 5 syytä, miksi ositus kannattaa tehdä heti avioliiton päättymisen jälkeen.

Lue kokonaan