Lämmin kiitos kaikille asiakkaillemme!

Lapsiin liittyvät lakiasiat

Mitä on hyvä ottaa huomioon, kun lahjoittaa omaisuutta alaikäiselle?

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Alaikäisen puolesta omaisuuden vastaanottaa hänen edunvalvojansa (yleensä vanhemmat yhdessä) 

Jos lahjansaaja saa samalta lahjanantajalta kolmen vuoden aikana vähintään 5.000 euron arvosta lahjoja, on maksettava lahjavero. Alaikäisen puolesta lahjaveroilmoituksen täyttää hänen huoltajansa. 

Rahana tai sijoitusomaisuutena vastaanotettuja lahjoja varten alaikäinen tarvitsee pankkitilin ja/tai arvo-osuustilin pankista. Asiakkuuden ja tarvittavat tilit pankissa avaa alaikäisen puolesta tämän edunvalvoja/t 

Alaikäisen edunvalvoja ei saa olla vastapuolena 

Jos alaikäisen vanhempi/vanhemmat lahjoittavat alaikäiselle kiinteää omaisuutta, eivät he samalla voi toimia edunvalvojina. Vanhemmat ovat tällaisessa tilanteessa esteellisiä toimimaan edunvalvojina ja tarvitaan edunvalvojan sijainen ottamaan lahja alaikäisen puolesta vastaan.  

Vanhempi ei voi laatia lahjakirjaa lapselleen, joka sisältää esimerkiksi avio-oikeutta tai ennakkoperintöä koskevan määräyksen ilman, että lapsen puolesta toimii edunvalvojan sijainen lahjaa vastaanottamassa. Niin sanotuissa notariaattilahjoituksissa pankki tai sijoituspalveluyritys voi vastaanottaa lahjan lahjansaajan puolesta.  

Lue myös: Alaikäisen edunvalvojan tehtävät >>

Lahjailmoituksen voi rekisteröidä 

Lähisukulaisten välisestä irtaimen lahjasta voi tehdä lahjailmoituksen Digi- ja väestötietovirastoon. Kun lahjailmoitus on tehty alkaa kulua aika (3 vuotta), jonka päätyttyä lahjanantajan velkojat eivät voi enää vaatia lahjaa palautettavaksi. 

Lahjoitettu omaisuus voi vaikuttaa tukiin 

Mikäli alaikäinen saa esimerkiksi opintotukea, on hyvä miettiä lahjan vaikutus tukiin. Opiskelijan varallisuus, kuten omistettujen osakkeiden arvo, ei vaikuta opintotukeen. Pääomatulot, eli omaisuudesta saatava tuotto kuitenkin vaikuttaa. 

Huomioithan, että tämä artikkeli on yleisluontoinen artikkeli lahjoittamisesta. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

Täältä löydät kaikki lasten asioihin liittyvät artikkelimme >>

Takaisin etusivulle >>

Lue lisää aiheesta

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Alaikäisen edunvalvojan tehtävät

Alaikäisen lapsen edunvalvojia ovat lähtökohtaisesti hänen huoltajansa eli vanhempansa. Edunvalvojan tehtävä on hoitaa lapsen omaisuutta huolellisesti ja suunnitelmallisesti.

Lue kokonaan
Lexly.fi - Helpot lakipalvelut

Pienet lapset vanhempiensa perijöinä

Pienten lasten perheissä eletään ruuhkavuosia ja elämäntilanteen muutokset johtavat usein isompien neliöiden tarpeeseen ja rahoitusasteen nousuun omassa varallisuudessa. Samaan aikaan usein ajatellaan, että jos lapsia on siunaantunut, niin testamentin tekeminen on tullut tarpeettomaksi, koska lapsethan perivät. 

Lue kokonaan
Huoltotestamentti helposti verkossa - Lexly.fi

Voiko lapsen huoltajuuden testamentata?

Lasten huoltajuutta ei voi testamentata omaisuuden lailla, mutta laatimalla huoltotestamentin, vanhemmilla on mahdollisuus ilmaista toive sopivasta huoltajasta vanhempien menehtymisen varalta.

Lue kokonaan