Teemme muutoksia verkkopalvelussamme 27.-30.9. Asiakaspalvelumme ja juristimme ovat apunasi. Pahoittelemme häiriötä! Ole tarvittaessa yhteydessä asiakaspalveluun 010 3379 150

Lapsiin liittyvät lakiasiat

Pienet lapset vanhempiensa perijöinä

Lexly.fi - Helpot lakipalvelut

Pienten lasten perheissä eletään ruuhkavuosia ja elämäntilanteen muutokset johtavat usein isompien neliöiden tarpeeseen ja rahoitusasteen nousuun omassa varallisuudessa. Samaan aikaan usein ajatellaan, että jos lapsia on siunaantunut, niin testamentin tekeminen on tullut tarpeettomaksi, koska lapsethan perivät. Pienten lasten perheissä olisi kuitenkin erittäin tärkeää ottaa huomioon koko perheen taloudellinen kokonaisuus ja varautua etukäteisesti siihen, mitä käytännössä tapahtuisi, jos toiselle puolisoista tapahtuisi jotain odottamatonta. Paitsi, että on kyse toisesta puolisosta niin tässä on samalla kysymys toisesta elatusvelvollisesta vanhemmasta.

Testamentti turvaa arkea

Lapsille periytyneet varat ovat lapsien omia varoja eivätkä ne näin ollen vanhemman käytettävissä arjen menoihin. Kun perheessä on vielä pieniä lapsia ja asuntovelkaa, tulee usein tarpeelliseksi kiinnittää huomiota myös puolison suojaan, pärjäämiseen ja kykyyn elättää lapsia, jos toiselle käy jotain. Välttämättä ei ole käytännön näkökulmista järkevää, että puolison varallisuus periytyy kokonaisuudessaan pienille lapsille samalla, kun perheeseen jää vain yksi vanhempi elatusvelvolliseksi. Lapsilla on toki oikeus lakiosaansa, joka on yhteensä puolet perittävästä omaisuudesta. Toisen puolikkaan osalta on mahdollista määrätä myös toisin, jos esimerkiksi halutaan turvata puolison asemaa. Käytännössä tämä vaatii testamentin laatimista. Testamentin yhteydessä laaditaan yleensä myös edunvalvontavaltakirjat, sillä edes aviopuolisolla ei ole kelpoisuutta hoitaa taloudellisia asioita toisen puolison puolesta.

Muuttuvat elämäntilanteet kannattaa huomioida

Elämäntilanteiden muuttuessa myös perheen lakiasioihin tulee erilaisia näkökulmia ja huomioon otettavia käytännön asioita. Testamenttia on hyvä päivittää elämäntilanteiden muuttuessa. Jos testamentti tehdään nyt turvaamaan lapsiperheen tulevaisuutta ja lasten elatusta yllättävissä tilanteissa, niin lasten kasvettua tarpeet voivat muuttua ja testamentti kannattaa käydä läpi uudelleen.

Voidaankin todeta, että erityisesti pienten lasten perheissä kannattaa ottaa lakiasiat haltuun ja laatia tarvittavat asiakirjat. Onnellistahan on, jos niitä ei koskaan tarvita. Mutta samalla voi olla turvallisin mielin, että jos tarvitaankin, niin asiat ovat tältä osin hoidossa.

Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli lapsen asemasta perijänä. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi tulisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

Tämän linkin takaa löydät kaikki lasten lakiasioihin liittyvät artikkelimme.

Lue lisää aiheesta

Huoltotestamentti

Tee huoltotestamentti helposti ja luotettavasti Lexlyn verkkopalvelussa.

Lue lisää aiheesta Huoltotestamentti
Tee verkossa
65 €
Alkukeskustelu
0 € /h

65 €

Huoltotestamentti helposti verkossa. Verkossa tehtäviin asiakirjoihin sisältyy 14 vrk:n maksuton muutosoikeus. Saatte rahanne takaisin, jos olette tyytymättömiä palveluumme.

Tee netissä

Juristin laatiman asiakirjan hinta 265 €/h

Alkukeskustelun tarkoituksena on kartoittaa, mikä on sinulle sopivin tapa edetä.

Varaa maksuton alkukeskustelu