Teemme muutoksia verkkopalvelussamme 27.-30.9. Asiakaspalvelumme ja juristimme ovat apunasi. Pahoittelemme häiriötä! Ole tarvittaessa yhteydessä asiakaspalveluun 010 3379 150

Testamentti

Millainen on hyvä testamentti?

Lexly.fi - Helpot lakipalvelut

Oikea aika tehdä testamentti 

Hyvä hetki tehdä ensimmäinen testamentti on esimerkiksi naimisiinmenon, asunnon oston tai lapsen saamisen jälkeen. Testamenttia kannattaa myös päivittää siinä vaiheessa, kun elämässä jokin iso asia muuttuu. Näin varmistut siitä, että sinulla on aina omaan elämäntilanteeseesi parhaiten sopiva testamentti.  

Nuoruudessa testamentti laaditaan enemmänkin vakuutuksen kaltaiseksi asiakirjaksi. Sen avulla varaudutaan odottamattomaan kriisitilanteeseen ja pyritään turvaamaan läheisten edellytyksiä jatkaa elämää. Vanhuuden päiville laaditussa testamentissa taas tavoitteena on usein verosäästöt ja perinnön hajauttaminen.  

Miten testamentti tulisi tehdä? 

Yksi tärkeimmistä määräyksistä testamentissa on, kenelle omaisuus siirtyy testamentin tekijän kuoleman jälkeen. Omaisuuden saajia voi olla yksi tai useampia eikä heidän välttämättä tarvitse olla testamentin tekijän sukulaisia. Omaisuus voidaan määrätä testamentin saajille joko tietyin osuuksin, esimerkiksi jokaiselle saajalle 1/3 omaisuudesta, tai määrätä tarkemmin siitä, kuka saa ja saa mitäkin. Samassa testamentissa voi olla myös molempia edellä mainittuja määräyksiä. 

Muotomääräykset 

Jotta testamentti olisi pätevä, se tulee tehdä tiettyjen muotomääräysten mukaan. Testamentti tulee aina tehdä kirjallisesti, se tulee allekirjoittaa ja todistajien vielä allekirjoituksellaan oikeaksi todistaa. Testamentin todistajien tulee olla esteettömiä eli he eivät voi olla lähipiiristä. Todistajien täytyy olla läsnä allekirjoitustilanteessa. Todistaja ei todista varsinaista testamentin sisältöä vaan kyseisen asiakirjan allekirjoittamisen ja sen vapaaehtoisuuden. 

Testamentti tulee myös otsikoida testamentiksi, jotta ei jää epäselväksi, mistä on kyse. Periaatteessa testamentin voi tehdä täysin itsenäisestikin, mutta silloin on oltava hyvin tietoinen siitä, mitä on tekemässä, jotta välttyy virheiltä. Testamentissa käytettävien sanamuotojen on oltava täsmällisiä eikä testamentin sisällössä saa olla ristiriitaisuuksia. Hyvä vaihtoehto täysin itsenäisesti tehtävälle testamentille on käyttää ammattilaisten laatimaa verkkopalvelua. Kun tekee testamentin lakitoimiston verkkopalvelun kautta, voi olla varma, että kaikki lain edellyttämät muotovaatimukset on otettu huomioon eikä testamentista jää puuttumaan mitään. Verkkopalvelun etuna on edullisen hinnan lisäksi, ettei testamentin tekeminen edellytä mitään tiettyä kellonaikaa. 

Erilaiset testamenttimääräykset 

Testamenttiin voidaan kirjata myös sijaantulo- ja toissijaismääräys. Sijaantulomääräyksellä määritellään kuka saa omaisuuden silloin, kun esisijainen testamentin saaja onkin kuollut ennen testamentin tekijää. Toissijaismääräyksellä sen sijaan voidaan määrätä, kuka saa omaisuuden ensisijaisen testamentin saajan jälkeen. Muita mahdollisia testamenttiin kirjattuja määräyksiä ovat mm. ilmoitus siitä, ettei testamentin tekijän antamat lahjat ole saajilleen ennakkoperintöä sekä määräys siitä, minkä maan lakia perintöön liittyvissä asioissa on sovellettava. 

Paras testamenttimalli 

Paras testamenttimalli vaihtelee tekijänsä elämäntilanteen mukaisesti. On tärkeä ymmärtää usein suositeltujen määräysten vaikutukset.  

Voinko käyttää netin testamenttimallia?

Netistä löytyy paljon erilaisia mallipohjia testamentin laatimiseksi. Valmis pohja saattaa kuulostaa helpolta vaihtoehdolta mutta tällaisten käyttöön liittyy myös omat haasteensa. Yksi asiakirjapohja on mahdoton rakentaa siten, että se vastaisi kaikkien meidän elämäntilanteisiimme ja siksi on hyvä miettiä, onko valmis pohja paras ratkaisu juuri sinulle. Valmiisiin pohjiin liittyy myös muutamia muita seikkoja, jotka kannattaa huomioida ennen testamenttipohjan käyttöä. Testamenttia laadittaessa saattaa herätä kysymyksiä juridisista termeistä, perintöverotuksesta sekä valintojen vaikutuksesta perillisiin. Valmiit pohjat eivät useinkaan anna vastausta mietityttäviin kysymyksiin. Kysymykset ovat tärkeä selvittää ennen testamentin laatimista, sillä vaikutukset saattavat olla erittäin suuret perillisiisi.  

Testamentin tekemistä ei silti kannata pelästyä. Tosiasiassa sinulle parhaiten sopiva testamentti muuttuu elämäntilanteesi mukaan, ja ensimmäinen testamentti kannattaa ottaa työn alle heti. Juristimme tai verkkopalvelumme osaa ohjata sinua juuri oikeanlaisen testamentin laadinnassa. 

 

Tee testamentti netissä - Kokeile verkkopalveluamme

Lexlyn juristit osaavat suosittaa elämäntilanteeseesi sopivaa testamenttia. Myös verkkopalvelumme ohjaa sinut kaikkien hyvän testamentin kannalta olennaisten kysymysten läpi. Sekä verkkopalvelussa että juristin kanssa testamentin hinta on kiinteä.

Tämän linkin takaa voit lukea kaikki testamenttiin liittyvät artikkelimme >>

Lue lisää aiheesta

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Mitä asioita testamentissa kannattaa ottaa huomioon?

Tiedätkö, mihin tulee kiinnittää huomiota, kun on tekemässä testamenttia? Lue asiantuntijamme laatima artikkeli aiheesta.

Lue kokonaan
Helpot lakipalvelut - Lexly.fi

Testamentti järjestölle

Järjestöille testamenttaamisen kanssa kannattaa olla tarkkana, jotta testamentatut varat käytetään perinnönjättäjän toiveiden mukaisesti. Klikkaa ja lue, miten toimia.

Lue kokonaan
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Mitä taviksen tulee tietää testamentista?

Klikkaa ja lue asiantuntijamme laatimasta artikkelista kaikki tarpeellinen testamentista.

Lue kokonaan

Testamentti

Eikö itse laadittu testamentti netissä ole sinulle paras palvelukanava? Ei hätää, voit laatia oman testamenttisi yhdessä juristin kanssa etävastaanotolla tai toimistolla. Etävastaanotolla juristi käy kanssasi puhelimessa tai videotapaamisessa läpi toiveesi ja ajatuksesi testamentin sisällöstä. Samalla voit kysyä mieltäsi askarruttavia asioita, esimerkiksi perintöverotuksesta. Juristimme laatii luonnoksen testamentistasi keskustelunne pohjalta. Jos testamenttiluonnoksessa on korjattavaa tai lisättävää, asiakirjaa muokataan, kunnes se vastaa tahtoasi.

Lue lisää aiheesta Testamentti
Tee verkossa
95 €
Alkukeskustelu
0 €

95 €

Tee testamentti helposti verkossa. Verkossa tehtäviin asiakirjoihin sisältyy 14 vrk:n maksuton muutosoikeus. Saat rahasi takaisin, jos olet tyytymätön palveluumme.

Tee netissä

Juristin laatiman asiakirjan hinta 400 €

Alkukeskustelun tarkoituksena on kartoittaa, mikä on sinulle sopivin tapa edetä.

Varaa maksuton alkukeskustelu