
Mikäli haluaa, että omat varat käytetään järjestön ydintoimintaa, kannattaa tämä tuoda testamentissa esille. Järjestöillä kuluu vuosittain suuri summa rahaa hallintokuluihin, joten jos ei itse tarkenna jätetyn perinnön käyttötarkoitusta, saattaa varat kulua muun muassa kännykkä- ja sähkölaskuihin. Toisaalta varojen käyttökohteen ei kannata olla liian kapea, sillä järjestön toiminnan luonne ja tukea kaipaavat kohteet voivat muuttua vuosien varrella. Jos on testamentissaan merkinnyt, että varat tulee käyttää tiettyyn rajattuun toimintaan, on mahdollista, ettei järjestö voi vastaanottaa perintöä, mikäli kyseinen toiminta on lakkautettu.
Verkkosivuilta tietoa testamenttilahjoitusten käytöstä
Testamentattava omaisuus voi olla rahavarojen lisäksi myös kiinteää omaisuutta. Kiinteä omaisuus yleensä realisoidaan järjestön toimesta, kun se on vastaanotettu. Useiden hyväntekeväisyysjärjestöjen sivuilla voi myös tutustua järjestön toimintaan ja saada tietoa siitä, mihin tarkoituksiin testamenttilahjoituksia käytetään.
Omaisuuden käyttötarkoitus voidaan yksilöidä testamentissa
Eri järjestöillä saattaa olla koko Suomen laajuisen toiminnan lisäksi paikallista toimintaa, ja testamenttilahjoitus voidaan osoittaa myös tietyille paikallisjärjestöille. Hyväntekeväisyysjärjestö ja alueelliset rajoitukset tulee yksilöidä hyvin testamentissa, jotta varmistutaan siltä, että omaisuus siirtyy haluttuun käyttötarkoitukseen.
Hyvä etukäteistyö halutun järjestön ja alueen löytämiseksi ovat siis avainasemassa. Yleishyödylliset järjestöt eivät ole perintöverovelvollisia, joten testamentatusta omaisuudesta ei makseta laisinkaan perintöveroa.
Käytä aina puolueetonta apua
Moni järjestö myös tarjoaa apua testamentin laatimisessa, mutta tällaiseen avustukseen kannattaa suhtautua varauksella. Testamentti suositellaan tekemään aina puolueettoman toimijan kanssa, eikä testamentinsaajan kannata olla mukana asiakirjan laatimisessa. Näin voidaan varmistua siitä, ettei saaja pyri vaikuttamaan testamentin sisältöön.
Testamentin päivittäminen
Testamenttia tehdessä on myös hyvä huomioida, ettei koko perintöä tarvitse jättää yhdelle saajalle, vaan testamentilla voidaan määrätä omaisuudesta hyvinkin yksityiskohtaisesti. Jo tehtyä testamenttia kannattaa myös tarkastella säännöllisin väliajoin. Perinnönsaajana toimivan järjestön toiminta on saattanut muuttua suuntaan, jota ei haluakaan enää tukea, jolloin on hyvä harkita uutta perinnönsaajaakohdetta.
Muistilista:
- Kannattaa suosia vanhoja ja vakavaraisia järjestöjä, joiden toiminta on vakiintunutta. Näin on todennäköisempää, että järjestö on vielä toiminnassa, kun testamentti realisoituu.
- Mieti, haluatko varmistaa, että varat käytetään järjestön ydintoimintaan, vai onko sinulle OK, että rahaa kuluu myös hallintokuluihin. Voit myös harkita, haluatko, että varasi käytetään järjestön toiminnan tiettyyn osa-alueeseen.
- Testamentti kannattaa tehdä puolueettoman asiantuntijan kanssa, jottei testamentin saaja vahingossakaan vaikuta asiakirjan sisältöön. Kyseessä on sinun omaisuutesi – sinä yksin määräät sen käytöstä!
- Onko testamentin teosta jo aikaa? Välillä on hyvä pysähtyä miettimään, onko testamentti vielä toiveidesi mukainen vai olisiko sitä aika päivittää.
Lue lisää aiheesta

Mistä testamentilla voidaan määrätä?
Testamentilla määrätään siitä, miten omaisuuteni jaetaan kuoleman jälkeen. Jos testamenttia ei ole perintö jaetaan lain mukaan. Klikkaa ja lue asiantuntijamme artikkelista, mihin testamentilla voi vaikuttaa.
Lue kokonaan
Millainen on hyvä testamentti?
Testamentin ajatellaan olevan asiakirja, jossa määrätään, kenelle omaisuuden halutaan periytyvän kuolemamme jälkeen. Testamentintekijän ei kuitenkaan aina tarvitse muuttaa lain mukaista perimysjärjestystä. Testamentti kannattaa tehdä myös sen muiden hyötyjen takia.
Lue kokonaan
Testamentin teon ABC
Testamentin tekoa suositellaan kaikille. Juristien myyntipuhettako? Ei suinkaan, sillä testamentista on hyötyä kaikille. Klikkaa ja lue, mitä hyötyä testamentista on.
Lue kokonaan