Teemme muutoksia verkkopalvelussamme 27.-30.9. Asiakaspalvelumme ja juristimme ovat apunasi. Pahoittelemme häiriötä! Ole tarvittaessa yhteydessä asiakaspalveluun 010 3379 150

Perunkirjoitus

Mitä perunkirjoitukseen kuuluu?

Perukirja toimii kuolinpesän osakasluettelona

Tiedot kuolinpesän osakkaista merkitään perukirjaan. Kuolinpesän osakkaita ovat yleensä perilliset ja testamentinsaajat sekä usein myös leski. Tämän vuoksi perunkirjoituksen toimittamiseen kuuluu katkeamattoman sukuselvityksen tekeminen vainajasta.

Perukirjaa tarvitaan ositukseen ja perinnönjakoon

Perukirjalla on tehtävä myös pesänselvityksessä ja perinnönjaossa. Se toimii lähtökohtana ja apuna, kun toimitetaan ositus ja perinnönjako.

Perukirjan liitteet

Perukirjaan kirjataan ositukseen ja perinnönjakoon vaikuttavat asiakirjat, kuten:

  • vainajan testamentti
  • avioehtosopimus
  • ositussopimus
  • ennakkoperinnöt ja lahjat sekä testamentit
  • lahjakirjat ja vakuutuskorvaukset, jos niissä on suljettu vainajan puolison avio-oikeus pois tai vainaja on saanut esimerkiksi testamentin nojalla omaisuutta, jota koskee toissijaismääräys.
  • Mikäli vainaja on itse kuollessaan ollut osakkaana jakamattomassa kuolinpesässä, myös kyseistä kuolinpesää koskevat asiakirjat tarvitaan.

Perunkirjoitus vaatii työtä 

Perukirjassa otetaan usein kantaa myös esimerkiksi siihen, vedotaanko testamenttiin tai vetoaako leski hänen lakimääräisiin oikeuksiinsa.

Perunkirjoituksessa tulee olla läsnä kaksi uskottua miestä sekä pesänilmoittaja. Lisäksi kaikki pesän osakkaat on kutsuttava perunkirjoitukseen hyvissä ajoin.

Perunkirjoitukseen vaaditaan siis merkittävästi selvitystyötä ja oikeudellista osaamista, jotta kaikki olennainen tulee ilmoitettua oikein ja määräajassa. Huolellisesti laadittu perukirja on korvaamaton työkalu osituksessa ja perinnönjaossa, joten sen laatimiseen kannattaa ehdottomasti käyttää perhejuristin apua.

Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli perunkirjoituksesta. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

Tämän linkin takaa löydät kaikki perunkirjoitukseen liittyvät artikkelimme >>

Lue lisää aiheesta

Perunkirjoitus

Hoida perunkirjoitus helposti Lexlyssä. Perunkirjoitustilaisuuden voi pitää etäyhteyksin, jolloin kauempanakin asuvat kuolinpesän osakkaat voivat osallistua siihen. Varaa aika tai ota yhteyttä yhteyttä asiakaspalveluun.

Lue lisää aiheesta Perunkirjoitus
Perunkirjoitus

265 €/h

Alkukeskustelun tarkoituksena on kartoittaa, mikä on sinulle sopivin ja kustannustehokkain tapa edetä.

Varaa maksuton alkukeskustelu