Mitä asioita avoparin kannattaa huomioida yhteistä kotia perustaessaan?
Toisin kuin yleensä luullaan, myös avoliitossa elävälle pariskunnalle voi syntyä lailla velvoittavia oikeusvaikutuksia avoliittolain mukaisesti.
Avoliiton pituudella on merkitystä
Jos olet ollut avoliitossa puolisosi kanssa vähintään viiden vuoden ajan, tai jos sinulla ja avopuolisollasi on yhteisessä huollossa oleva lapsi, avoliittolakia sovelletaan erotilanteissa. Vaikka puolisoiden omaisuutta ei jaeta täysin puoliksi niin kuin avioliitossa ilman avioehtoa, syntyy puolisoille avoerossa erilaisia velvoitteita myös asuntoon liittyen. Nämä velvoitteet on hyvä ottaa huomioon.
Remontista voi saada hyvitystä
Avoliittolaki antaa avopuolisolle mahdollisuuden vaatia hyvitystä hänen antamastaan panoksesta yhteistaloudelle. Esimerkiksi, jos asunto on yhden puolison omaisuutta, mutta toinen puoliso on rahallisesti osallistunut asuntolainan tai remontin maksamiseen, hänellä on oikeus hyvitykseen antamastaan panoksesta. Myös tehdystä työstä yhteisen talouden tai toisen avopuolison omistaman omaisuuden hyväksi voi olla hyvitysvaatimuksen kohteena, jos avopuoliso on itse remontoinut toisen omistamaa tai yhteistä asuntoa.
Avopuolisoiden yhteistä kotia ei kuitenkaan ole suojattu millään tavalla, ja omistaja voi yksin päättää sen myynnistä tai lahjoituksesta sekä vuokrasopimuksen irtisanomisesta, vaikka toinen avopuoliso yhä asuisi asunnossa.
Avoehdolla voi sopia omaisuuden jaosta
Ainoa tapa varmistua siitä, miten omaisuus jaetaan avoliiton päättyessä, onkin tehdä yhteinen avoehto. Tällainen sopimus kannattaa tehdä kirjallisesti ja siinä voi muun muassa päättää, halutaanko avoliittolain tarjoamaa hyvitysjärjestelmää käyttää, vai jättää avoliitolain pykälät täysin huomioimatta mahdollisen avoeron varalta.
Avoehdon laatimisella voidaan myös välttää mahdolliset riidat omaisuuden jaosta avoliiton päättyessä, eikä silloin tarvitse turvautua hintaviin juristeihin tai pesänjakajan hakemiseen käräjäoikeudelta.
Avoehdon voit helposti laatia itse verkkopalveluissamme tai asiantuntevan perhejuristimme kanssa.
Tämän linkin takaa löydät kaikki avoliittoa käsittelevät artikkelimme >>
Kysyttävää?
Ole yhteydessä asiakaspalveluumme asiakaspalvelu@lexly.fi tai tai 010 3379 150. Palvelemme sinua maanantaista perjantaihin klo 9.00 - 17.00. Verkkopalvelumme ovat auki 24 h.