Lämmin kiitos kaikille asiakkaillemme!

Edunvalvontavaltuutus

40 vuotta ja homma hallussa?

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Käsilaukun tärkein sisältö: edunvalvontavaltuutus 

Ruuhkavuosina sattuu ja tapahtuu. Joskus elämän vauhdissa eteen tulevat yllätykset saattavat olla negatiivisia. Enduropyörä voi lähteä alta vieraalla reitillä tai muistisairaus voi puhjeta -toimintakyky voi mennä monella tavalla. Kun oma toimintakyky katoaa, tarvitsee luonnollisesti apua asioiden hoitamiseen. Silloin kaikkein paras ratkaisu on, että omasta käsilaukusta tai takataskusta löytyy edunvalvontavaltuutus.  Ja tässä kohtaa ei auta, vaikka olisit naimisissa. Puolisollasikaan ei nimittäin ole mitään oikeutta hoitaa asioitasi, jos edunvalvontavaltakirja puuttuu.

Edunvalvontavaltuutuksella eli edunvalvontavaltakirjalla jokainen 18-vuotta täyttänyt voi varautua siihen, että asiat eivät suju suunnitelmien mukaan ja oma toimintakyky heikkenee yllättäen. Edunvalvontavaltuutus on asiakirja, jolla voit määritellä, miten ja kenen toimesta terveyteen ja talouteen liittyviä asioitasi tulisi hoitaa, jos oma toimintakyky heikkenee merkittävästi esimerkiksi onnettomuuden tai vakavan sairastumisen johdosta. Mikäli edunvalvontavaltuutusta ei ole, saattavat asiat päätyä viranomaisen määräämän virkaedunvalvojan hoidettaviksi.

Oma etu tulee aina ensimmäisenä

Jos omasta lähipiiristä löytyy henkilö, jolle uskallat asiasi luottaa, suosittelemme ehdottomasti tekemään edunvalvontavaltuutuksen! Toki läheisesi voi hoitaa asioita myös siinä tapauksessa, että viranomainen määrää hänet hoitamaan niitä edunvalvojan valtuuksin. Ero edunvalvonnan ja edunvalvontavaltuutuksen turvin tehtävällä asioiden hoitamisella on kuitenkin merkittävä. Perinteinen edunvalvonta vaatii paljon enemmän byrokratiaa, aikaa sekä rahaa. Ja mikä tärkeintä, tekemällä edunvalvontavaltuutuksen, voit varmistaa, että elämä jatkuu mahdollisimman pitkälle sinun toiveidesi mukaan. Edunvalvontavaltuutukseen voit nimittäin kirjata tahtotilasi esimerkiksi varallisuutesi käyttöön liittyen. Nimeämäsi valtuutetun tulee aina toimia sinun etujesi mukaisesti ja noudattaa tahtoasi, mikäli se suinkin on mahdollista. Viranomaisen määräämä edunvalvoja taas toimii lain asettamien rajojen mukaan, joista osa saattaa olla pahasti ristiriidassa sinun toiveidesi kanssa.

Tein ihan itse - ei aina se paras ratkaisu!

Edunvalvontavaltuutukset vahvistaa ja edunvalvojat määrää Digi- ja väestötietovirasto (DVV), vaikeimmissa tapauksissa käräjäoikeus. Myös DVV kannustaa jokaista suomalaista tekemään oman edunvalvontavaltakirjan. Toukokuussa 2022 avatun Omissa käsissä -kampanjan avulla DVV haluaa lisätä edunvalvontavaltakirjan tunnettuutta sekä tehdä ihmiset entistä tietoisemmiksi siitä, miten tärkeästä asiakirjasta on kyse.

Tärkeää on sekin, että omaa edunvalvontavaltakirjaa laatiessa tietää, mitä on tekemässä, jotta oma valtakirja täyttää lain vaatimukset. DVV:stä kerrotaan, että vuosittain noin 20 % kaikista vahvistettaviksi saapuvista valtakirjoista hylätään. Onkin suositeltavaa, että käyttää asiantuntijan apua valtakirjan laatimisessa, sillä siinä vaiheessa, kun oma toimintakyky on jo mennyt, ei valtuutukseen voi enää muutoksia tehdä, vaikka virheet olisivat kuinka ilmeisiä. Silloin vaihtoehtona on ainoastaan perinteinen edunvalvonta.

Edunvalvontavaltuutuksen vahvistamiseen kuuluu useampi eri vaihe. Asiantuntijamme on kerännyt samaan artikkeliin kaiken tarpeellisen edunvalvontavaltakirjan vahvistamiselle.

Lue artikkeli edunvalvontavaltuutuksen vahvistamisesta tästä! >>

Elämän onnellisinta aikaa..?

Jos olet täyttänyt 40 vuotta, elät tutkimusten mukaan onnellisinta aikaasi. Toisaalta varmasti tunnet tai ainakin tiedät nimeltä vähintään jonkun oman ikäluokkasi edustajan, joka on sairastunut vakavasti tai joutunut onnettomuuteen. Olet ehkä ohimennen miettinyt, voisiko sama käydä sinulle tai vähintäänkin ajatellut, että onneksi itselläsi on asiat kunnossa. 40:n paremmalle puolelle ehtineenä olet kuitenkin ehtinyt nähdä jo sen verran elämää, että tiedät myös, miten yllättävää arki on. Tiedät, että kaikki voi muuttua silmänräpäyksessä. Olet varmastikin vakuuttanut kotisi ja autosi, ehkä myös ottanut henki- ja tapaturmavakuutuksen koko perheellesi. Mutta niilläkään et voi korvata edunvalvontavaltuutusta. Jos olet valmis maksamaan vakuutuksista satasia vuodessa, olet luultavasti myös valmis myös uhraamaan yhden vajaan satalappusen lisää. Varsinkin kun sillä yhdellä kertamaksulla turvaat itsesi ja omien asioidesi hoidon vuosiksi eteenpäin.

Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli edunvalvontavaltuutuksesta. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaa toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

Lue lisää aiheesta

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Mikä ihmeen EVVK?

EVVK, edunvalvontavaltakirja. Kyllä. Sen pitäisi kiinnostaa ja paljonkin. Itsestään selvä asia, helppo ja yhtä aikaa vaikea, vaikka jo nimen pitäisi riittää kertomaan, että kyse on jokaisen omien etujen valvomisesta. Ohessa maallikon siis ei-juristin näkökulma asiaan.

Lue kokonaan
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

7 ky­sy­mys­tä edun­val­von­ta­val­ta­kir­jas­ta

Mikä on edunvalvontavaltakirja? Mitä se sisältää ja kannattaako sellainen tehdä? Olemme koonneet tähän artikkeliin 7 yleisintä kysymystä, jotka usein arveluttavat edunvalvontavaltakirjan tekemisessä.

Lue kokonaan
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

EVVK = Edun­Val­von­ta­Val­ta­Kir­ja

Tun­net­ko kir­jai­nyh­dis­tel­män EVVK uu­den mer­ki­tyk­sen? Vink­ki: Oi­kea vas­taus ei ole ”Ei Voi­si Vä­hem­pää Kiin­nos­taa.”

Lue kokonaan