Lämmin kiitos kaikille asiakkaillemme!

Edunvalvontavaltuutus

Edunvalvontavaltuutuksen voimaantulo

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Valtuutuksen tekeminen 

Edunvalvontavaltakirja tulee laatia lain edellyttämällä tavalla. Kun edunvalvontavaltakirja on tehty, valtuuttajan tulee allekirjoittaa asiakirja kahden todistajan läsnä ollessa, jotka myös allekirjoittavat edunvalvontavaltakirjan. Kun valtuutus on tehty, sitä tulee säilyttää huolellisesti sekä paloturvallisessa paikassa. 

Kun valtuutus on tehty, elämä jatkuu täysin normaalisti ilman muutoksia. Tiedät, että tehdyn valtuutuksen ansiosta asiat ovat hoidettu kuntoon sen varalta, että jotain ikävää tapahtuisi. Voit luottaa siihen, että asioitasi hoidetaan toivomallasi tavalla ja itse valitsemasi henkilön toimesta, jos oma toimintakykysi heikkenee. 

Jos tarvitset lisätietoa, lue tästä artikkeli Mitä edunvalvontavaltuutukseen kirjataan >>

Kunto heikkenee 

Jos oma toimintakykysi alenee siinä määrin, ettet enää pysty huolehtimaan omista asioistasi, tulee tehdylle edunvalvontavaltuutukselle hakea vahvistusta. Vahvistusta varten tarvitaan lääkärinlausunto, joka todentaa sen, ettet enää kykene huolehtimaan omista asioistasi ja tekemään itsenäisiä päätöksiä. Tämän jälkeen Digi- ja väestötietovirastolta voi hakea edunvalvontavaltuutuksen vahvistamista. 

Edunvalvontavaltuutuksen vahvistaminen 

Tehty edunvalvontavaltavaltuutus tulee voimaan vasta sen jälkeen, kun Digi- ja väestötietovirasto on vahvistanut sen. Edunvalvontavaltuutuksen vahvistaminen on asiakirjassa nimetyn ensisijaisen valtuutetun vastuulla, mutta myös varavaltuutettu voi hakea valtuutuksen vahvistamista, jos ensisijainen valtuutettu on estynyt tekemään tätä tai luopunut tehtävästään. Edunvalvontavaltuutukselle haetaan virallista vahvistusta toimittamalla tehty edunvalvontavaltakirja, lääkärinlausunto sekä Digi- ja väestötietoviraston nettisivuilta tulostettava hakemus edunvalvontavaltuutuksen vahvistamiseksi Digi- ja väestötietovirastolle. 

Edunvalvontavaltuutus tulee voimaan vasta, kun se on vahvistettu Digi- ja väestötietovirastossa. Tämän jälkeen nimeämälläsi valtuutetulla on oikeus hoitaa valtakirjalla asioita puolestasi etukäteen määrittämiesi reunaehtojen mukaisesti. Edunvalvontavaltakirjan tekeminen helpottaa asioittesi hoitoa huomattavasti läheisillesi ja voit sillä varmistua, että asioitasi hoidetaan huolellisesti sekä läheisesi toimesta. 

Edunvalvontavaltuutuksen voimaantulo kuvina >> 

Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli edunvalvontavaltuutuksesta. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaa toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun. 

Lue lisää aiheesta

Helpot lakipalvelut - Lexly.fi

Edunvalvontavaltakirjan hyödyt

Laatimalla edunvalvontavaltakirjan voit järjestää omien asioittesi hoidon etukäteen siltä varalta, ettet myöhemmin kykene hoitamaan niitä.  Edunvalvontavaltakirja tunnetaan myös nimellä edunvalvontavaltuutus.

Lue kokonaan
Edunvalvontavaltuutukseen liittyy paljon väärää tietoa. Lue Lexlyn asiantuntijan artikkelista, mihin edunvalvontavaltuutuksella oikeasti voi vaikuttaa - Lexly.fi

Har­ha­luu­lo­ja edun­val­von­ta­val­tuu­tuk­ses­ta

Harva tietää, mihin edunvalvontavaltuutusta eli edunvalvontavaltakirjaa tarvitaan. Tämä tuntematon suuruus on kuitenkin yksi kaikkein tärkeimmistä asiakirjoista, joita voi edes kuvitella. 

Lue kokonaan
Tiedätkö, mihin tilanteisiin voit joutua ilman edunvalvontavaltuutusta? Lue artikkelista 7 tarinaa edunvalvontavaltakirjasta ja tee oma valtakirjasi  Lexlyn verkkopalvelussa - Lexly.fi

Tarinoita edunvalvontavaltuutuksesta

Elämä on yllätyksiä täynnä, sekä hyviä että huonoja. Varsinkin ikäviä yllätyksiä kohdatessa usein miettii, olisiko voinut tehdä jotain toisin, jotta ongelmalta olisi vältytty. Kaikkein kurjinta onkin, jos huomaa, että ratkaisu olisi ollut olemassa, mutta mitään korjaavia liikkeitä ei enää jälkikäteen voi tehdä.

Lue kokonaan