Lämmin kiitos kaikille asiakkaillemme!

Avoliitto

Mitä asioita avoparin kannattaa huomioida yhteistä kotia perustaessaan?

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Avoliiton pituudella on merkitystä

Jos olet ollut avoliitossa puolisosi kanssa vähintään viiden vuoden ajan, tai jos sinulla ja avopuolisollasi on yhteisessä huollossa oleva lapsi, avoliittolakia sovelletaan erotilanteissa. Vaikka puolisoiden omaisuutta ei jaeta täysin puoliksi niin kuin avioliitossa ilman avioehtoa, syntyy puolisoille avoerossa erilaisia velvoitteita myös asuntoon liittyen. Nämä velvoitteet on hyvä ottaa huomioon.

Remontista voi saada hyvitystä

Avoliittolaki antaa avopuolisolle mahdollisuuden vaatia hyvitystä hänen antamastaan panoksesta yhteistaloudelle. Esimerkiksi, jos asunto on yhden puolison omaisuutta, mutta toinen puoliso on rahallisesti osallistunut asuntolainan tai remontin maksamiseen, hänellä on oikeus hyvitykseen antamastaan panoksesta. Myös tehdystä työstä yhteisen talouden tai toisen avopuolison omistaman omaisuuden hyväksi voi olla hyvitysvaatimuksen kohteena, jos avopuoliso on itse remontoinut toisen omistamaa tai yhteistä asuntoa.

Avopuolisoiden yhteistä kotia ei kuitenkaan ole suojattu millään tavalla, ja omistaja voi yksin päättää sen myynnistä tai lahjoituksesta sekä vuokrasopimuksen irtisanomisesta, vaikka toinen avopuoliso yhä asuisi asunnossa. 

Avoehdolla voi sopia omaisuuden jaosta

Ainoa tapa varmistua siitä, miten omaisuus jaetaan avoliiton päättyessä, onkin tehdä yhteinen avoehto. Tällainen sopimus kannattaa tehdä kirjallisesti ja siinä voi muun muassa päättää, halutaanko avoliittolain tarjoamaa hyvitysjärjestelmää käyttää, vai jättää avoliitolain pykälät täysin huomioimatta mahdollisen avoeron varalta.

Avoehdon laatimisella voidaan myös välttää mahdolliset riidat omaisuuden jaosta avoliiton päättyessä, eikä silloin tarvitse turvautua hintaviin juristeihin tai pesänjakajan hakemiseen käräjäoikeudelta.

Avoehdon voit helposti laatia itse verkkopalveluissamme tai asiantuntevan perhejuristimme kanssa. 

Tämän linkin takaa löydät kaikki avoliittoa käsittelevät artikkelimme >>

Kysyttävää? 

Ole yhteydessä asiakaspalveluumme asiakaspalvelu@lexly.fi tai tai 010 3379 150 (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min). Palvelemme sinua maanantaista perjantaihin klo 10.00 - 16.30. Verkkopalvelumme ovat auki 24 h.

 

Lexly.fi apunasi kaikissa perheen ja parisuhteen lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Avoliiton lakiasiat

Asiantuntijamme ovat koonneet sinua varten kattavan paketin avoliiton lakiasioista.

Miniopas avoliitosta

Lue lisää aiheesta

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Naimisiin talouden turvaamiseksi?

Olisiko syytä mennä naimisiin vain taloudellisen turvan vuoksi? Ei välttämättä. Oman parisuhteen asiakirjat kannattaa kuitenkin laittaa kuntoon. Avoehdolla voitte sopia keskinäisistä talousasioistanne avoliiton päättymisen varalta.

Lue kokonaan
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Mitä hyötyä on avoehdosta?

Avoehto on avoparin keskinäinen sopimus taloudellisista ja käytännön asioista avoeron varalta. Avoehdossa sovitaan siis pelisäännöt erotilanteen varalta. Toisin kuin avioehto, avoehtoa ei tarvitse rekisteröidä, jotta se on pätevä.

Lue kokonaan
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Avoliitto vai avioliitto

Avioliittolaki sekä vuonna 2011 voimaan tullut avoliittolaki takaavat puolisoille erilaisia oikeuksia, mutta myös velvollisuuksia, jotka on hyvä tietää mietittäessä millaisessa parisuhteen muodossa halutaan elää.

Lue kokonaan