Lämmin kiitos kaikille asiakkaillemme!

Avoliitto

Miten laki suhtautuu avoliittoon?

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Mitä yhteiselle asunnolle tapahtuu erossa?

Vaikka asunto olisi ostettu yhteiseksi kodiksi, kuuluu se lain silmissä erossa sille puolisolle, jonka nimissä asunto on. Sillä ei ole suoraan väliä kuka lainaa tosiasiallisesti on maksanut. Sama koskee myös yhteiseen käyttöön hankittua irtainta omaisuutta kuten huonekaluja ja kodinelektroniikkaa sekä autoja ja kesämökkiä yms.

Jos haluatte jakaa omaisuuden erossa jollain toisella tavalla, on laadittava avoehto.

Erilaiset lainan maksuosuudet

Jos laina ja asunnon omistus on jaettu tasan avopuolisoiden kesken, mutta toinen puolisoista on käytännössä maksanut suuremman osuuden lainasta, tulee avoehtoa täydentää avopuolisoiden välisellä velkakirjalla. Näin varmistetaan, että enemmän rahaa sijoittanut saa eron osuessa kohdalle myös rahansa takaisin samassa suhteessa.

Asunto vain toisen puolison käytössä

Jos olette yhdessä ottaneet lainaa asuntoon, mutta todellisuudessa asunto on ainoastaan toisen puolison käytössä, tulee teidän laatia avoehto ja sopia lisäksi mahdollisesta asunnon käyttökorvauksesta.

Avopuolisot eivät peri toisiaan

Avopuolisot eivät koskaan peri toisiaan. Jos haluat puolisosi perivän sinut, sinun on tehtävä testamentti. Ei ole väliä kuinka kauan olette olleet yhdessä tai onko teillä yhteisiä lapsia. Jos sinulla on lapsia, lapset perivät sinut. Jos lapsia ei ole, perintö menee vanhemmillesi tai sisaruksillesi, jos vanhempasi ovat jo kuolleet. Eteen voi siis tulla tilanne, jossa avoleskesi omistaa yhteisenä kotina käyttämänne asunnon yhdessä appivanhempiensa eli sinun vanhempiesi kanssa.

Lue myös: Puolison kuolema voi romahduttaa koko talouden >>

Paperit kuntoon

Suosittelemme avopuolisoita laatimaan ainakin avoehdon ja testamentit. Oikeat lakipaperit luovat ennustettavuutta arkeen ja niillä voidaan vaikuttaa myös siihen, miten haluaa omaisuudelle tapahtuvan avoliiton päättyessä joko kuolemaan tai eroon.

Lexlyn avulla voit laatia avoehdon ja testamentin helposti täysin itsenäisesti verkkopalvelussa kiinteään hintaan ja juuri silloin kun sinulle itsellesi sopii. Vastaat vain verkkopalvelussa esitettyihin kysymyksiin, joiden perusteella syntyy juuri sinun tarpeisiisi räätälöity lakiasiakirja. Voit ladata asiakirjan suoraan itsellesi ja lisäksi se tallentuu Oma Lexly -tilillesi. 

Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli avoehdosta. Jos haluat saada tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi tulisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

 

Lexly.fi apunasi kaikissa perheen ja parisuhteen lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Avoliiton lakiasiat

Asiantuntijamme ovat koonneet sinua varten kattavan paketin avoliiton lakiasioista.

Miniopas avoliitosta

Lue lisää aiheesta

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Naimisiin talouden turvaamiseksi?

Olisiko syytä mennä naimisiin vain taloudellisen turvan vuoksi? Ei välttämättä. Oman parisuhteen asiakirjat kannattaa kuitenkin laittaa kuntoon. Avoehdolla voitte sopia keskinäisistä talousasioistanne avoliiton päättymisen varalta.

Lue kokonaan

Mikä on avoehto?

Avoliitto syntyy usein vaivihkaa, ja viiden vuoden päästä tai yhteisen lapsen synnyttyä puolisot ovat tietämättään muodostaneet avoliittolain tarkoittaman yhteisen talouden. Mikä ihmeen yhteinen talous? 
Avoliitto ei siis olekaan juridisesti niin yksinkertainen asia kuin helposti kuvitellaan.

Lue kokonaan
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Avoparin yhteinen koti

Toisin kuin yleensä luullaan, myös avoliitossa elävälle pariskunnalle voi syntyä lailla velvoittavia oikeusvaikutuksia avoliittolain mukaisesti. 

Lue kokonaan