
Edunvalvontavaltuutuksella pystyt valtuuttamaan sinulle tärkeät ja luotettavat ihmiset huolehtimaan asioistasi tulevaisuudessa, mikäli itse et siihen enää kykene toimintakyvyn alentumisen myötä. Yleensä puoliso koetaan yhteisen talouden vuoksi parhaaksi mahdolliseksi vaihtoehdoksi, jolloin edunvalvontavaltuutus laaditaan puolisolle. Puoliso määrätään edunvalvontavaltakirjassa ensisijaiseksi valtuutetuksi, mikä tarkoittaa sitä, että tarpeen vaatiessa puolisosi kykenee hoitamaan asioitasi sujuvasti.
Edunvalvontavaltuutus tulee aina vahvistaa
Kun puoliso määrätään edunvalvontavaltuutetuksi, pääsee hän hoitamaan asioitasi edunvalvontavaltakirjalla sen jälkeen, kun Digi- ja väestötietovirasto on vahvistanut valtakirjan. Edunvalvontavaltuutuksen vahvistaminen vaatii lääkärinlausunnon, jonka mukaan valtuuttaja ei pysty enää huolehtimaan omista asioistaan.
Edunvalvontavaltakirjan tulee sisältää tietyt lakisääteiset muotomääräykset, jotta se voidaan vahvistaa. Edunvalvontavaltakirjassa voidaan tehdä määräyksiä myös tilintekovelvollisuudesta viranomaisille. Yleensä kun oma puoliso tai perheenjäsen määrätään valtuutetuksi, halutaan myös tilintekovelvollisuutta kaventaa.
Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli edunvalvontavaltuutuksesta. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaa toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.
Tämän linkin takaa löydät kaikki edunvalvontavaltuutuksen liittyvät artikkelimme>>