Testamentti ja edunvalvontavaltakirja juristin kanssa NYT -20 % Klikkaa ja varaa oma aikasi >>

Perunkirjoitus

Miksi kannattaa hoitaa perunkirjoitus ja perinnönjako lakimiehen avulla?

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Perunkirjoituksen tekeminen

Suurin osa ihmisistä joutuu ensimmäistä kertaa uuteen tilanteeseen esimerkiksi omien vanhempien kuollessa. Surun hetkellä pitäisi hoitaa käytännön asioiden kuten hautajaisjärjestelyjen lisäksi perunkirjoitus.

Perukirjoituksen toimittamiseen liittyy paljon käytännön toimenpiteitä aina sukuselvitysten ja vainajan varallisuuden selvittämisestä itse perukirjan laatimiseen. Monesti on helpompaa käyttää perheoikeuteen erikoistunutta lakimiestä perukirjan laatimiseen. Asiansa osaava lakimies ottaa huomioon mm. perintöverotukseen vaikuttavat asiat ja varmistaa, että perukirja on tehty oikein.

Perunkirjoitus ja perinnönjako

Perunkirjoitus ja perinnönjako menevät monesti ihmisten mielissä sekaisen ja ajatellaan, että perunkirjoituksessa jaetaan omaisuutta. Näin ei kuitenkaan ole vaan perunkirjoitus ja perinnönjako ovat kuitenkin kaksi eri asiaa.

Perunkirjoituksessa listataan perittävän varat ja velat sekä selvitetään kuolinpesän osakkaat. Perukirjassa ei vielä jaeta omaisuutta vaan se on kuten edellä todettiin eräänlainen kuolinpesän veroilmoitus, jonka perusteella verottaja toimittaa perintöverotuksen.

Mitä eroa on perunkirjoituksella ja perinnönjaolla?

Perinnönjaon voi tehdä vasta perunkirjoituksen jälkeen. Perinnönjako tapahtuu perunkirjoituksen jälkeen erillisellä perinnönjakosopimuksella. Perinnönjakoon, toisin kuin perunkirjoitukseen, ei ole laissa säädettyä määräaikaa vaan se voidaan toimittaa periaatteessa koska vaan perunkirjoituksen jälkeen.

Perukirja ja perinnönjakosopimus ovat määrämuotoisia asiakirjoja, joiden tekemisessä kannattaa turvautua asiantuntijan apuun, jotta asiakirjat tulee tehtyä lain kirjaimen mukaan ja myös verotukselliset asiat tulee huomioitua.  

Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli perunkirjoituksesta. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

Tämän linkin takaa löydät kaikki perunkirjoitukseen liittyvät artikkelimme >>

Lue lisää aiheesta

Perinnönjako

Tee perinnönjako Lexlyn asiantuntevan juristin avulla.

Lue lisää aiheesta Perinnönjako
Perinnönjako

265 €/h

Alkukeskustelun tarkoituksena on kartoittaa, mikä on sinulle sopivin ja kustannustehokkain tapa edetä.

Varaa maksuton alkukeskustelu