Lämmin kiitos kaikille asiakkaillemme!

Kesäjatkis 2021

Osa 2: Mitä Regina tarvitsee?

Lexlyn kesäjatkis 2021 osa 2: Mitä Regina tarvitsee? - Lexly.fi

Kyllä, olen parhaillaan pohtimassa keinoja tulevaisuuteen varautumisen varalle. Vaikka he eivät vielä asu Johanneksen kanssa yhdessä, hän merkitsee Johanneksen aviopuolisoksi. Yhteen muuttaminen ja häät on joka tapauksessa edessä, kun sopiva asunto vain löytyy ja juhlat saadaan järjestettyä. Omaisuutta Regina ei halua avioliitossa jakaa. Reginan omaan asuntoon he eivät enää mahdu, sillä lapsilla tulee olla omat huoneet. Asunnossa on vain kaksi makuuhuonetta. Yhteisiä lapsia? Ei. Johanneksella ei ole lapsia, mutta Reginalla on. Jessica ja Pyry. 

Kun Lexlyn tarvekartoituksessa eteen tulee kysymys edellisestä avioliitosta, Reginalla jää kahvikuppi huulille. Ositus. Onko oikea ositus tehty? Kun he erosivat Mikan kanssa, tavaroiden jakamisesta uhkasi tulla melkoinen soppa, mutta lopulta huonekalut ja tavarat saatiin jaettua aivan sopuisasti. Asunto oli vuokralla eikä muuta omaisuutta ollut, joten ei hänellä käynyt mielessä, että silti pitäisi tehdä jonkin asiakirja.

Tällä hetkellä Regina asuu mummoltaan Saimalta perimässään asunnossa, mutta kuten sanottua, siinä he eivät voi Johanneksen kanssa enää tilanpuutteen vuoksi asua. Mummo kuoli muutamia vuosia sen jälkeen, kun he olivat Mikan kanssa eronneet. Asunto pelasti Reginan talouden, sillä yhden ihmisen tuloilla voi elää, kun ei tarvitse maksaa vuokraa. Mummo oli tehnyt testamentin, jolla Reginan aviopuolison avio-oikeus on suljettu pois. Eli siis Johannes ei tulisi koskaan saamaan asunnosta mitään. Ja ihan oikein, sillä Reginan mielestä se kuuluu hänen lapsilleen. Niinhän mummokin oli toivonut. Silti häntä vaivaa ajatus siitä, kuinka hän voisi turvata Johanneksen talouden, jos hänelle itselleen sattuisi jotakin… No, ehkä se selviä tarvekartoituksen tuloksissa. Kysymykset muusta omaisuudesta olivat aika selkeitä. Muuta merkittävää omaisuutta hänellä ei ollut, mutta Regina tulisi kyllä todennäköisesti perimään puolikkaan isän kesämökistä.

Kun tarvekartoitus on valmis, Regina kaataa itselleen toisen kupin kahvia ja tekee pari kurkkuvoileipäää. Sitä hyvää kauraleipää, jota Johannes toi eilen leipomosta töistä tullessaan. Vain voita ja tuoretta kotimaista kurkkua ja vähän vuorisuolaa päälle. Hänen oma erikoisuutensa. Hän kurkkaa sänkyyn – Johannes nukkuu edelleen. Ja esiteinit, totta kai. Heidät jos saa ennen puolta päivää jaloilleen niin ihme on. 

On kumma, miten omassa tarvekartoituksessa esiin nouseekin entinen elämä, vanhemmat, isovanhemmat sekä lapset ja heidän valintansa. Tässähän ei oikeastaan mikään koske vain minua, Regina ajattelee. Hän klikkaa auki tarvekartoituksen pdf-tiedoston. 

Kun Regina käy sitä läpi, huomaa hän että tarvekartoituksesta kävi ilmi 5 tärkeää seikkaa: 

Regina on ollut aikaisemmin naimisissa Mikan kanssa. Avioliitto oli päättynyt eroon, mutta ositus on jäänyt tekemättä. Tieto siitä, että ositus pitäisi tehdä kirjallisesti tuli Reginalle yllätyksenä, koska Regina ja Mika olivat eronsa jälkeen käytännössä jakaneet omaisuutensa sulassa sovussa. Regina kirjoitti omalle To do -listalle: Hoida ositus kuntoon Mikan kanssa. Kaikki on selvää, he tarvitsevat vain asiakirjan joss tämä todetaan.

Regina tulee tarvitsemaan avioehdon, sillä hän ei halunnut jakaa omaa omaisuuttaan tulevan puolisonsa Johanneksen kanssa. Hän ei kuitenkaan ollut aiemmin hoksannut, kyllähän se avioliitto päättyy lopulta toisen puolison kuolemaan, jos avioliitto ei olisi päättynyt avioeroon jo aiemmin. 

Reginalle on tärkeää puolisonsa asumisen turvaaminen, jos hän kuolisi. Suositeltiin testamenttia. Regina oli aina ajatellut, että eikö tämä ole selvä asia jo lainkin nojalla. Regina lisäsi tämänkin asian To do -listalleen. Ota selvää, miten puolison asumisen turvan voi ja kuinka se kannattaa ottaa huomioon testamentissa.

Reginalla on kaksi alaikäistä lasta edellisestä avioliitosta Mikan kanssa – Jessica ja Pyry. Regina tajusi, että hänen kannattaa tehdä testamentti lapsille, koska hän voi poistaa Jessican ja Pyryn tulevan aviopuolison avio-oikeuden ja perintöoikeuden pois. Aivan kuten mummokin oli tehnyt.

Regina ei ollut tajunnut, että aviopuolisohan perii, jos vainajalla ei ole lapsia. Eli kun he ovat naimisissa, Regina itse perisi Johanneksen omaisuuden, jos Johannes kuolisi ennen häntä. Regina kirjoitti edelleen omalle To do -listalle: Kysy Johannekselta, onko hän hoksannut tämän puolison perintöoikeuden ja mitä mieltä hän siitä on. Avioehto ei siis yksinään riittäisi estämään sitä, että Regina ja Johannes haluavat kumpikin pitää omat varansa ja vastata omista veloistaan. 

Ja sitten se aivan outo asia, edunvalvontavaltakirja.  Sellainen pitää olla siltä varalta, että jotain kamalaa tapahtuisi itselle, esim. auto-onnettomuus tai aivoinfarkti, jotta asioiden hoitaminen sujuu. Pitää aivan ehdottomasti tehdä. Regina lisäsi To do -listalleen: Kysy siskolta ja ystävältä, suostuvatko he varahenkilöiksi edunvalvontavaltakirjaan Johanneksen lisäksi. 

Se mikä alkoi avioehdosta kasvoikin melkoiseksi listaksi. Ositus, avioehto, testamentti ja edunvalvontavaltakirja. Avioehdosta heidän pitää puhua ihan kunnolla Johanneksen kanssa ja se ositusasia pitää laittaa kuntoon Mikan kanssa, mutta tuon testamentin kimppuun Regina haluaa käydä nyt saman tien. Paras aika on juuri nyt, ajattelee Regina. Mitään hätää ei ole, ja kaikki on mahdollista. Koti on hiljainen, Regina päättäväinen. Hän ottaa oman ja perheensä elämän haltuun nyt, Saima-mummon esimerkkiä seuraten.

Lue lisää aiheesta