Lämmin kiitos kaikille asiakkaillemme!

Yleistä lakitietoa

Näin puhut läheisesi kanssa vaikeaksi koetusta mutta tärkeästä edunvalvontavaltuutuksesta ja testamentista

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut


Ehkä asialla on tekemistä myös suomalaiskansallisella sanonnalla; Suomalainen ei puhu eikä pussaa. Amerikkalaisessa kulttuurissa jauhetaan I love you -fraasia kyllästymiseen asti vähän joka suuntaan, mutta kun suomalainen tunnustaa syvimmät tunteensa, hän todella tarkoittaa niitä. Se, että sukulaisia ei näe usein, tai ettei tunteita tunnusta palavasti joka välissä, ei kuitenkaan tarkoita etteikö välittäisi. Suomalainen puhuu, kun on asiaa. Päinvastoin kuin joskus kuulee väitettävän, ei ehkä sittenkään ihan niin suoraan kuin pitäisi. Yksi tapa osoittaa välittämistä on, että uskaltaa puhua vaikeistakin asioita avoimesti.

Kun kokoonnutaan viettämään perhejuhlaa yhdessä, voi kerrottavia kuulumisia riittää koko vuoden edestä. Joulupöytä ei ehkä ole se paras ja luontevin paikka keskustelulle, mutta pyhien aikana itse kullakin saattaa olla aikaa rauhassa pohtia, miten voisi läheistensä kanssa puhua myös vaikeista aiheista, sellaisistakin, joihin liittyy raha tai meidät kaikki ennen pitkää kohtaava kuolema. Se, että nostaa esiin testamentin tai avioehdon, ei tarkoita, että olisi röyhkeä tai itsekäs. Tapa, jolla asiat esittää, ratkaisee kaiken. Kun puhutaan tunteita herättävistä asioista, jotka eivät välttämättä ole niitä yksinkertaisimpia, on aina huomioitava myös keskustelukumppanin lähtökohdat.

Kysy, mitä läheisesi toivoo

On aina hyvä lähteä liikkeelle lähestymällä toisen toiveita. Kysy itsellesi tärkeältä ihmiseltä, miten hän toivoisi, että asiat hoituisivat, jos hän itse ei enää kykenisi niitä hoitamaan. Älä tivaa yksityiskohtia, mutta kerro, että myös sinun mielesi kevenisi, jos rakkaasi hoitaisi paperinsa kuntoon, jolloin tietäisit, että itse kykenet toimimaan hänen toiveidensa mukaisesti. Kerro, että tekemällä edunvalvontavaltuutuksen, sekä hoito- ja hoivatahdon läheisesi voi antaa sinulle mielenrauhaa. Kerro vanhemmillesi, miten paljon he ovat sinua elämäsi aikana auttaneet, ja että edunvalvontavaltuutuksella on mahdollista varmistaa, että sinä voit vuorostasi antaa heille heidän tarvitsemansa avun, jos he sellaista joskus tarvitsevat.

Näytä, että välität

Älä hermostu, vaikka kuulisit jotain, mikä ei sinua miellytä. Sano heti kättelyssä, ettei sinun ole tarpeellista välttämättä tietää, mitä rakkaasi vaikkapa testamenttiinsa kirjoittaa. Kerro, että surun hetkellä on helpointa, kun kenenkään ei tarvitse arvailla asioita tai riidellä, kun hän on itse kirjannut tahtonsa ylös. Jos suunnittelet avioitumista, kerro, että uskot rakkautenne kestävän ikuisesti, mutta jos jostain syystä kävisi toisin, haluat varmistaa, että se, miten omaisuus jaetaan erossa, on teidän molempien yhdessä ja hyvässä hengessä muodostetun tahdon mukaista.

Älä määräile

Kerro, mitä hyötyä testamentista voi olla ja kuinka sillä voi tehdä vaikkapa verosuunnittelua tulevien sukupolvien hyväksi. On tärkeää, että läheisesi tietää, mikä vaikuttaa mihinkin, sillä silloin hänen on helpompi varmistaa oman tahtonsa toteutuminen. Mutta älä tuputa omia ajatuksiasi tai mielipidettäsi siitä, mikä olisi veroteknisesti se paras ratkaisu. Veroista viis, testamentti on jokaisen ihmisen henkilökohtainen asia ja viimeinen tahto, joka on täysi oikeus laatia vain ja ainoastaan oman mielensä mukaisesti.

Kuuntele

Kaikkien virallisten asiakirjojen tulee perustua ihmisen omaan tahtoon. Jos toinen kertoo sinulle toiveensa avoimesti, esimerkiksi omaisuuden jaosta, kuuntele, mutta älä pyri vaikuttamaan toisen mielipiteeseen. Kerro, että arvostat avoimuutta, mutta ohjaa rakkaimpasi kirjaamaan toiveensa myös virallisiin papereihin, jotta asiat varmasti sujuvat oikein.

Lue myös: Perheoikeus kuuluu kaikille >>

Onko sinulla kysyttävää? 

Jätä soittopyyntö oheisella lomakkeella >> 

Lue lisää aiheesta

Helpot lakipalvelut - Lexly.fi

Tes­ta­ment­ti kai­paa ka­ve­rik­si edun­val­von­ta­val­tuu­tuk­sen – Mik­si?

Oletko tullut ajatelleeksi sitä, että testamentinsaajasi olisikin sairastunut ja hänen asioitaan hoitaisi joku muu kuin hän itse? Toisin sanoen testamentinsaajan asioita hoitaisi hänen valtuutettunsa edunvalvontavaltakirjan perusteella tai hänelle määrätty edunvalvoja.

Lue kokonaan
Lexly.fi - Helpot lakipalvelut

Paperit kuntoon

Jos sinulla on koti, oli se sitten oma tai vuokrattu, sinulla on todennäköisesti myös kotivakuutus. Jos sinulla on käytössäsi auto, sinulla on vähintään liikennevakuutus. Et myöskään toivottavasti hyppää mökkiveneeseen ilman pelastusliiviä ainakaan silloin, kun aallot ovat vähänkään korkeat. Mitäpä jos omaisuutesi lisäksi turvaisit myös itsesi kunnolla?

Lue kokonaan
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Mikä ihmeen EVVK?

EVVK, edunvalvontavaltakirja. Kyllä. Sen pitäisi kiinnostaa ja paljonkin. Itsestään selvä asia, helppo ja yhtä aikaa vaikea, vaikka jo nimen pitäisi riittää kertomaan, että kyse on jokaisen omien etujen valvomisesta. Ohessa maallikon siis ei-juristin näkökulma asiaan.

Lue kokonaan