Lämmin kiitos kaikille asiakkaillemme!

Avoliitto

Yhteenmuutto suunnitelmissa?

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Avoliitto ei ole pelkkää rentoutumista

Avoliitto voi alkaa melkein huomaamatta ja pian olettekin muodostaneet yhteisen talouden. Mutta mitä tämä "yhteinen talous" oikein tarkoittaa? On tärkeää muistaa, että avoliitto ei ole juridisesti sama asia kuin avioliitto, mutta laki velvoittaa avopuolisoita toimimaan myös joissain avoerotilanteissa. Laki avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta, eli lyhyesti avoliittolaki, tulee kysymykseen tietyissä avoerotilanteissa.

Nuorenkin avoparin on toimittava erotilanteessa avoliittolain mukaisesti tietyissä tilanteissa. Ensinnäkin avoliittolakia tulee soveltaa silloin, jos avopuolisot ovat asuneet yhteistaloudessa vähintään viisi vuotta. Toiseksi, jos avopuolisoilla on tai on ollut yhteinen taikka yhteisessä huollossa oleva lapsi, avoliittolakia sovelletaan. Muut avoliiton muodot putoavat tämän luokittelun ulkopuolelle, eivätkä velvoita avopuolisoita toimimaan erotilanteessa.

Avoehto auttaa pitämään asiat selvinä

Kuvitellaanpa, että suhteenne päättyy. Moni nuori aikuinen ei ehkä harkitse avoliiton oikeudellisia puolia, mutta ne voivat tulla eteen yllättävän nopeasti. Pitkän yhdessäolon myötä tulee yhteisiä talousasioita ja ehkä jopa omaisuutta, joiden jako olisi hyvä olla selvillä mahdollisessa erotilanteessa. Kuten avioliitossa voi sopia säännöistä eron varalta avioehtosopimuksella, myös avoliitossa voitte tehdä sopimuksen, jota kutsutaan avoehdoksi. Avoehto onkin ainoa tapa varmistua siitä, että yhteinen omaisuutenne jaetaan haluamallanne, eikä lain määräämällä tavalla erotilanteessa.

Lue myös: Mitä hyötyä on avoehdosta >>

Avoehdon sisältö

Avoehdon laatiminen on järkevää ja se on ehdottoman tärkeää tehdä kirjallisesti. Sopimuksessa kannattaa katsoa tulevaisuuteen. On hyvä kuitenkin muistaa, että suuret elämänmuutokset, kuten asunnon ostaminen, lapsen syntymä, tulotason muutokset tai vaikka puolison terveydentilan heikentyminen voivat vaatia uuden avoehdon tekemisen. Avoehdolla voitte avopuolisosi kanssa sopia yhteisen omaisuuden jaosta erotilanteessa.

Varaudu tulevaisuuteen

Kun mietitte avoliittonne tulevaisuutta, älkää unohtako avoehdon laatimista. Se voi auttaa suojelemaan sinua ja kumppaniasi, jos suhteenne päättyy odottamattomalla tavalla. Avoliitto voi olla täynnä yllätyksiä, mutta hyvin suunniteltu avoehto voi auttaa teitä kohtaamaan ne vahvoina ja valmistautuneina. Joten, ajatelkaa fiksusti ja tehkää suunnitelma yhdessä, sillä parhaimmat sopimukset syntyvät silloin, kun molemmat osapuolet haluavat toisilleen vain hyvää. Voitte tehdä avioehdon helposti joko itsenäisesti Lexlyn verkkopalveluissa tai asiantuntevan perhejuristimme kanssa.

Huomioithan, että tämä on yleisluontoinen artikkeli avoehdosta. Saadaksesi tarkempaa tietoa siitä, miten juuri sinun tilanteessasi kannattaisi toimia, ole yhteydessä asiakaspalveluun.

Lexly.fi apunasi kaikissa perheen ja parisuhteen lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Avoliiton lakiasiat

Asiantuntijamme ovat koonneet sinua varten kattavan paketin avoliiton lakiasioista.

Miniopas avoliitosta

Lue lisää aiheesta

Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Edunvalvontavaltakirjan hyödyt nuorelle aikuiselle

Edunvalvontavaltakirja mielletään usein vanhuudenhöperöiden mummojen ja vaarien asiakirjaksi, jossa keski-ikäiset lapset hoitavat vanhempiensa käytännön asioita. Edunvalvontavaltakirja nähdään tällöin tarpeettomaksi ja turhaksi vanhusten asiakirjaksi. Tämä kuitenkin on kaukana todellisuudesta. Tämä artikkeli käsittelee edunvalvontavaltakirjan hyötyjä nuorille aikuisille.

Lue kokonaan
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

Avoliitossa elävän pariskunnan lakiasiat

Laki avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta eli tuttavallisemmin avoliittolaki on vuonna 2011 voimaan tullut laki, joka sääntelee avoliittoon liittyviä lakiasioita. Olemme koonneet tähän artikkeliin lakiasiat, jotka jokaisen avoliitossa elävän pariskunnan olisi hyvä tietää.

Lue kokonaan
Lexly.fi apunasi kaikissa lakiasioissa - Helpot lakipalvelut

7 kysymystä edunvalvontavaltakirjasta

Mikä on edunvalvontavaltakirja? Mitä se sisältää ja kannattaako sellainen tehdä? Olemme koonneet tähän artikkeliin 7 yleisintä kysymystä, jotka usein arveluttavat edunvalvontavaltakirjan tekemisessä. 

Lue kokonaan